Szigorodó biztonsági intézkedések Olaszországban

2015. november 16.

print

Szigorodó biztonsági intézkedések Olaszországban

Fémdetektoros ellenőrzés bevezetését tervezik a firenzei Uffizi-képtárban, valamint a velencei karnevál résztvevőit is azonosítani akarják a Párizsban történt terrorista támadásokat követően, amely félelemmel töltötte el Olaszország lakosságát is.

Fémdetektoros ellenőrzés bevezetését tervezik a firenzei Uffizi-képtárban, valamint a velencei karnevál résztvevőit is azonosítani akarják a Párizsban történt terrorista támadásokat követően, amely félelemmel töltötte el Olaszország lakosságát is.

 


Az olaszországi légi forgalmat felügyelő hatóság (Enac) kiemelt ellenőrzést rendelt el hétfőtől az olaszországi repülőtereken, miután az olasz légikikötőkben már a párizsi merényleteket követően fokozták a biztonsági intézkedéseket.

A Franciaországba és Párizsba tartó olasz utasok száma egyelőre nem esett vissza az olaszországi utazási irodák adatai szerint. Ugyanakkor a közép-olaszországi Lazio tartomány szállodai szövetsége bejelentette, hogy alig telt el néhány nap a párizsi merényletek óta, máris lemondtak szobafoglalásokat a december 8-án kezdődő szent évre.

 


A római Szent Péter tér és a Vatikán környékén az olasz rendőrség és csendőrség eddig nem látott páncélos járműi tűntek fel. Ugyanitt az olasz hatóságok bejelentése szerint több száz biztonsági ember teljesít civilben szolgálatot.

 


Róma utcáin, a presszókban, éttermekben és munkahelyeken kizárólag a párizsi terrortámadásokról hallani. Hiába a felesleges pánik elkerülését szorgalmazó felhívások, sokan félnek metróra szállni, ehelyett inkább autóbusszal közlekednek, a hétvégén visszaesett a múzeumok és a mozik látogatottsága is. A félelem kézzel fogható: egy Genovába tartó vonaton egy diáklány azt hitte, a francia merényletek miatt körözött terroristát látja, és azonnal riasztotta a rendőrséget. Mint kiderült, egy marokkói férfiről volt szó, akinek semmi köze nem volt a Párizsban történtekhez.

Egész Olaszországban szemmel láthatóan nőtt a biztonsági készültség a milánói dóm téren éppúgy mint Szent Ferenc szülővárosában, az umbriai Assisiben is sokkal több katonát és rendőrt látni, mint korábban. Megerősítették a pompeji régészeti ásatások területének védelmét is.

 


Firenzében felmerült, hogy az Uffizi-képtár bejáratánál visszaállítanák a látogatók fémdetektoros ellenőrzését. Évi 1,9 millió látogatóval az Uffizi-képtár a leglátogatottabb olaszországi múzeum.

Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartományi elnöke azt javasolta, hogy a januárban kezdődő velencei karnevál résztvevőit is ellenőrizzék. Zaia kezdeményezése szerint a Velencébe érkező vonatokat fogadó vasútállomásnál és a központi velencei gépkocsi-parkolónál fémdetektoros kapukat állítanának fel, és a karnevál résztvevői csak ezeken keresztül juthatnának be a városba. A karneválra érkezőknek az arcukat takaró maszkot is le kellene vennie személyazonosságuk ellenőrzésére. Luca Zaia emlékeztetett, hogy Velencébe évente több mint 20 millió turista érkezik, többségük a karneváli ünneplésre. 

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play