Múlt és jelen találkozása okostelefonon

2015. november 25.

print

Múlt és jelen találkozása okostelefonon

A bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapot hozott létre történelmi képeslapok böngészésehez. Az AKON (Ansichtskarten Online) oldalhoz mostantól ingyenes okostelefonos alkalmazás is tartozik, amellyel városnézés közben az épp látott nevezetességet történelmi összehasonlításba helyezhetjük. 38 ország látványosságait, köztük Magyarországról 1049 képeslapot mutatnak be.A bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapot hozott létre történelmi képeslapok böngészésehez. Az AKON (Ansichtskarten Online) oldalhoz mostantól ingyenes okostelefonos alkalmazás is tartozik, amellyel városnézés közben az épp látott nevezetességet történelmi összehasonlításba helyezhetjük. 38 ország látványosságait, köztük Magyarországról 1049 képeslapot mutatnak be.

 


Az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) felelvenítette a régi szép idők világát, a gyűjteményéből 75.000 történelmi képeslapot tett bárki számára online elérhetővé. A honlap nyáron indult, és most egy okostelefonos applikáció is készült hozzá.

 


Kitzbuehel képeslap az AKON alkalmazásban (c) Österreichische Nationalbibliothek


A képeslapok nevezetességeket örökítenek meg szerte a világból, Ausztriával együtt összesen 38 ország látványosságait mutatják be történelmi perspektívából. Ha például a bécsi Stephansdom mellett sétálunk, az alkalmazás segítségével a huszadik század elején készült képeket nézegethetünk a térről.

 


Adventfjorden képeslap (c) Österreichische Nationalbibliothek


Magyarországról 1049 képeslap került a rendszerbe, csak Budapestről 384 kép, amelyek többek között a Keleti- és Nyugati-pályaudvart, valamint a belváros nevezetességeit, látképeit örökítik meg.

A honlapról a képeslapokat ingyen le lehet tölteni, e-mailben elküldeni, vagy valamelyik közösségi oldalon megosztani. A képeslapokat helymeghatározással is lehet böngészni, ilyenkor az app a környékünkön található helyszínekről mutat történelmi látképeket, de egy online térképen pontos helyekre is kereshetünk. Az okostelefonos alkalmazás újdonsága abban áll, hogy városnézés közben, a telefon kamera-előnézetének segítségével konkrét összehasonlításban is megnézhetjük az adott helyet, milyen volt 80 vagy 100 évvel ezelőtt.


Az Ansichtskarten Online holnapja:
http://akon.onb.ac.at/

Az alkalmazás okostelefonokra és tabletekre:
https://itunes.apple.com/app/id1040766034
https://play.google.com/store/apps/details?id=at.ac.onb.zid.geosuche.akon

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play