Névreszóló belépők az olasz múzeumokban

2016. március 31.

print

Névreszóló belépők az olasz múzeumokban

Terrorveszélyre hivatkozva szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe március végétől a legjelentősebb olaszországi kulturális és idegenforgalmi helyszíneken.

Terrorveszélyre hivatkozva szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe márcus végétől a legjelentősebb olaszországi kulturális és idegenforgalmi helyszíneken.

 


A bejelentés szerint a kulturális tárca 300 millió eurót (mintegy 94 milliárd forint) költ a 4500 kijelölt műemlék és múzeum védelmére kidolgozott biztonsági intézkedések megvalósítására.

A kétfokozatú program részleteit nem közölték, annyit tudni csupán, hogy az esetleges terrortámadások célpontjai között szereplő műemlékeknél és múzeumokban fémdetektorral ellenőrzik majd a látogatókat, megkétszerezik a biztonsági őrök számát, megsokszorozzák a videokamerákat, amelyeknek a képeit nem csak a helyszíneken, hanem külső ellenőrzési központokban is figyelik majd. Emellett egyre több olaszországi múzeumban vezetik be az előzetes és névre szóló helyfoglalást, s az érkező látogatók személyazonosságának ellenőrzését.

 


A szigorú intézkedések egyelőre csak húsz helyszínen élnek, és biztonsági okokból ezek közül is csak néhányat hoztak nyilvánosságra: ilyen a római Colosseum, a firenzei Uffizi Képtár, a dél-olaszországi Casertában található királyi palota, a pompeji régészeti ásatások, a nápolyi Capodimonte Múzeum, a milánói Brera-képtár, valamint az Akadémiai Galéria Velencében.

A legértékesebb és leglátogatottabb olaszországi műemlékekről van szó, amelyeket a közeledő nyári idegenforgalmi szezonban több millió turista keres fel. A Colosseumnak tavaly több mint hatmillió olasz és külföldi látogatója volt. Az Uffizi Képtárban a húsvéti ünnepek óta fegyveres katonákat és rendőröket látni nem csak a bejáratnál, hanem a belső folyosókon is.

 

 

A terrorellenes biztonsági terv része, hogy támadás esetén a helyi prefektúrák irányítása alatt a fegyveres erők egy-egy speciális gyors reagálású egysége lép akcióba a látogatók és a műemlékek védelmében. Ennek részleteit szintén nem közölték.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play