» Olaszország

» Olaszország » Lombardia » Milánó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A San Bernardino alle Ossa valószínűleg Milánó legbizarrabb temploma. Csontkápolnája hátborzongató.


Milánó számos temploma közül vitathatatlanul egyik sem olyan bizarr, mint a San Bernardino alle Ossa. Egy kis kápolnának ad otthont, amelynek falait szinte teljesen beborítják számtalan ember csontjai. És korántsem mindegyikük halt természetes halált.

A milánói Piazza Santo Stefano téren áll Olaszország egyik legszokatlanabb temploma, a San Bernardino alle Ossa. Az Ossa jelentése csontok, és pontosan ez az, amit itt egy kis kápolnában talál: számtalan emberi csont és koponya.

1145-ben járunk, amikor kórház nyílik a közeli Via Brolo utcában. Abban az időben a Santo Stefano bazilika temetője a mai San Bernardino alle Ossa helyén volt. Mivel azonban ez hamarosan túl kicsi lett, 1210-ben felszenteltek egy földalatti kriptát. Ettől kezdve a halottak maradványait a kórházból hozták oda. 1268-ban hozzáépítették a ma San Bernardino alle Ossa néven ismert kis templomot.

Amikor a Santo Stefano harangtornya 1642-ben váratlanul összeomlott, maga alá temette a templomot és a csontkriptát is. 1695-re mindkettőt újjáépítették, de a csontokat ezentúl a templom bejáratánál lévő kis szobában tárolták. A földi maradványokat ráadásul úgy rendezték el, hogy azok még ma is szinte a kápolna teljes falát beborítják. Csakhogy a mennyezetet nem ezek "díszítik", hanem Sebastiano Ricci festő 1694-es freskója látható rajta.

A San Bernardino alle Ossa-ban található csontok többsége olyan emberektől származik, akik a közeli kórházban vagy a városi börtönben haltak meg. De ez korántsem vonatkozik mindenkire: a kápolnában számos olyan ember koponyája is található, akiket egykor kivégeztek. Akkoriban a lefejezettek között voltak tolvajok, erőszakos bűnözők, sőt még pitiáner bűnözők is.

A Csontkápolna már a korábbi időkben is lenyűgözte a látogatókat. De nem csak ez, hanem még egy másik ilyen templomnak is mintája volt. 1738-ban az akkori portugál király, V. Giovanni meglátogatta a szokatlan templomot. Ez annyira lenyűgözte, hogy megbízást adott egy hasonló templom építésére. Ma a portugáliai Évorában áll.

1750-ben úgy döntöttek, hogy kibővítik San Bernardino alle Ossa-t. A régi templomot, amelyben ma is a Csontkápolna található, egyszerűen átriumként építették be a teljes épületbe.

San Bernardino alle Ossa nemcsak a csontjairól híres, hanem egy nagyon különleges családi sírról is. A legendás navigátor, Kolumbusz Kristóf anyai ágon itt van eltemetve néhány rokona.

Ma a San Bernardino alle Ossa egész héten nyitva áll a látogatók előtt. Az egyház honlapja tájékoztatást nyújt a pontos látogatási időkről. A belépés ingyenes. De ha szeretnél, adományt is hagyhatsz. Tartomány:Lombardia
Település:Milano
Cím:San Bernardino alle Ossa
GPS: 45° 27′ 45.36918″, 9° 11′ 43.98119″
Honlap: https://www.sanbernardinoalleossa.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward