Várjátékok a templomos lovagok lékai várában

2016. június 5.

print

Várjátékok a templomos lovagok lékai várában

Június 11-én és 12-én tartják meg Lékán/Lockenhaus a már hagyományos várfesztivált „Lovagok és ágyúk“ mottóval. A várfesztivál programja nagyon sokszínű: lovagi játékok, zene, magyar és német vezetések, színes gyermekműsor, korabeli ételek, kézműves műhelyek és kirakodó vásár.





Június 11-én és 12-én tartják meg Lékán/Lockenhaus a már hagyományos várfesztivált „Lovagok és ágyúk“ mottóval, naponta 10.00-től 18.00-ig várják a látogatókat, a lovagi kalandra vágyókat. A várfesztivál programja nagyon sokszínű: lovagi játékok, zene, magyar és német vezetések, színes gyermekműsor, korabeli ételek, kézműves műhelyek és kirakodó vásár.

A középkori várfalak közt időutazást tehetünk a zord középkorba, megismerkedhetünk a vár egykori uraival, igazi lovagnak érezve magunkat fedezhetjük fel a vár misztikus termeit, vagy akár kínzókamráit, de az itt élő, Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniájáról is láthatunk egy érdekes kiállítást.

A hétvégén megrendezésre kerülő várjátékok alkamával többek között lovagi torna, íjászat, középkori kézműves műhelyek, mutatványosok műsora, Medicus bemutató is vár az érdeklődőkre. A programot rossz idő esetén is megrendezik - a vár belső termeiben.

Az alsóvárat a parkolóból egy rövid, meredek úton érjük el, a kaputorony alatt áthaladva az alsó várudvarba jutunk, itt van a pénztár is. Az alsó vár legnagyobb részében szálloda és egy várétterem üzemel.

Az alsó várudvarból fedett, árkádos lépcső vezet a kaputornyon keresztül a középső várudvarba. A földalatti tömlöcöt állítólag török foglyok vájták a sziklába. Az udvarból nyíló rekonstruált középkori konyhába is érdemes benézni. A hatalmas tűzhelyet négyszögletes kőpillérek veszik körül, felette tágas kürtő szolgál a füst elvezetésére.

A vár termei közül az egyik legérdekesebb a kör alakú mennyezeti nyíláson keresztül megvilágított ún. kultuszterem, ahol a legenda szerint hajdanán a templomos lovagok tartották titkos összejöveteleiket.

A felső várudvart az ötszögletű, ötszintes, sátortetős öregtorony, a karcsú kápolnatorony és az ún. várpalota övezi. Az udvaron látható régi kútból állítólag titkos folyosó nyílik a kinti világba. A vár legrégebbi része, az öregtorony mellett a palotában találjuk a vár egyik legnépszerűbb látványosságát, a kínzókamrát, benne a legendás vasszűzzel, a korai akupunktúra e kezdetleges eszközével, amibe állítólag házasságtörő asszonyokat zártak férjeik legnagyobb megelégedésére.

A bizánci stílusú festményekkel díszített várkápolnát éjfél körül csak az erősebb idegzetűek látogassák, mert a legenda szerint, ilyenkor kísértenek a jobb létre szenderült barátok elkárhozott lelkei.

A palotában található termek közül építészetileg a legértékesebb a gótikus oszlopok által tartott boltíves mennyezetű gótikus lovagterem.




Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play