A 10 legszebb olasz sziget

2016. június 27.

print Hetedhétország.hu

A 10 legszebb olasz sziget

A amerikai TripAdvisor felhasználóinak értékelése alapján elkészítette listáját a legszebb olasz szigetekről.

A amerikai TripAdvisor felhasználóinak értékelése alapján elkészítette listáját a legszebb olasz szigetekről.

 


1. Capri

A listát a Nápolyi-öbölben található Capri vezeti. A mindössze 10 km2-es sziget Olaszország egyik legromantikusabb vidéke. A sziget leghíresebb látnivalója a Grotta Azzurra, vagyis a Kék Barlang, ahová kis csónakok szállítják a turistákat. Capri szimbóluma a Faraglioni sziklák, amelyek a tengerből 100 m-re kimagasodva őrzik a szigetet. A sziklák melletti partszakaszon található Capri egyik legszebb strandja.

 


2. Lampedusa (Szicília)

Második a Szicíliához tartozó Lampedusa, itt található Európa legszebb strandja, a Spiaggia dei Coniglio. A TripAdvisor így jellemzi a strandot: “Karibi színek, fehér strand, egyedi környezet. A kristálytiszta tenger megnehezíti, hogy elmenj innen”.

 


3. Favignana (Szicília)

A Szicília melletti napfényes, szeles kis szigetet nyugaton a Montana Grossa uralja, mely nevével ellentétben csupán 302 m-rel emelkedik a tenger fölé. Keleti oldalán a laposabb partokat homokos strandok osztják meg.

 


4. Ischia

A szigetet az olaszok Isola Verdének, azaz „zöld szigetnek” nevezik a gazdag növénytakarójának köszönhetően. A Nápolyhoz közeli szigeten mandulafenyő ligetek, szelídgesztenye-erdők, narancs- és citromkertek, szőlőültetvények uralják a tájat. A szépsége mellett fő turisztikai vonzerejét a számos termálvízű forrás adja, melyek köré számos gyógyszálló épült. Fővárosának, Ischiának fő látnivalója a Castello Aragonese (Aragóniai-vár).

 


5. Lipari (Lipari-szigetek, Szicília)

A Lipari-szigetek szinte tökéletesnek nevezhető klímája és számos aktív vulkánja révén váltak ismertté és népszerű turisztikai célponttá. Az UNESCO Világörökségéhez tartozó szigetek Szicíliából és Olaszországból is könnyen megközelíthetők komppal vagy szárnyashajóval. Lipari 37 km2-es területével a csoport legnagyobb szigete. Történelmi szempontból is a legérdekesebb, de a turisták elsősorban lenyűgöző partjai miatt keresik fel. Központja Lipari hangulatos kisváros.

 


6. Isola di Salina (Lipari szigetek, Szicília)

A Lipari-szigetek második legnagyobb szigete nevét a dél-keleti csücskében fekvő kis sós tóról kapta. A helyiek az innen nyert sóval tartósították a halat és a kapribogyót. A Lipari-sziget tagjai közül Salina az egyetlen, ahol a felszínt növényzet borítja és a talaj alkalmas a művelésre, köszönhetően a számos forrásnak. Sokkal zöldebb és barátságosabb látványt nyújt, mint a többi sziget. Falvainak különlegességei az egyszintes, tetőteraszos házak és a gyönyörű szőlőlugasok. Partjainál homokos strandokat találunk.

 


7. Isola di Sant Antioco (Szardínia)

Sant’ Antioco szigetét csak egy sekély tengerszoros és a lagúnatavak választják el a szárazföldtől. Fővárosának kikötője nyüzsgő, igazán mediterrán kikötő, ahol az ókorban a szárazföld bányáiból származó ezüstöt hajóra rakták.

 


8. Isola Vulcano (Lipari-szigetek, Szicília)

A rómaiak szerint ez a sziget volt a tűz istenének lakhelye. Vulcano forró tavaszairól és kénes iszapfürdőiről híres. Felmehetünk a kráterhez is, ahol megnézhetjük, hogy a forró gőz hogyan tör a felszínre. A szigeten mindent beleng a kén jellegzetes szaga. Vulcanon találahtó két strand egyike sárga, a másik fekete homokkal borított.

 


9. Elba

A Toszkán-szigetek közül a legnagyobb. A sziget Napoleonról híres, aki a hatalomból való kényszerű távozása után a szigeten tartó zkodott 1814. május 4-étől 1815. február 26-áig. Napóleon rezidenciája megtekinthető Portoferraióban. Piombino kikötőjéből közel egy órás hajóúttal érhető el a sziget, amely tele van gyönyörű homokos strandokkal.

 
10. La Maddalena, Szardínia

Szardínia észak-keleti partjainál fekszik ez a sziget, melynek büszkeségei a kristálytiszta vizű, rózsaszín homokos strandok. La Maddalena nem túl sűrűn lakott, gyönyörű partszakaszai mellett római romok és erődök is a látványosságai közé tartoznak. Szigetcsoportnak nevezik, mivel több egymáshoz kapcsolódó, apró szigetből áll. 

 


Kapcsolódó cikkek:

LAMPEDUSA A VILÁG LEGJOBB STRANDJA

FIZETŐSEK LETTEK AZ OLASZ SZIGETEK