Egyszer látni kell a muraui Sámson-felvonulást!

2017. augusztus 10.

print Hetedhétország.hu

Egyszer látni kell a muraui Sámson-felvonulást!

2017. augusztus 15-én immár 271. alkalommal tartják meg a híres Sámson-felvonulást. A „Sámson-felvonulás” története, amelyet ilyen formában csak Murau körzetében tartanak, egészen az 1746-ig vezethető vissza.

Sámson, az  5 méter magas, 85 kilogramm súlyú, római légionáriusnak öltöztetett figura 2010 óta az UNESCO nemzeti kulturális örökségei közé tartozik. 

Sámson alakja tulajdonképpen a szláv mitológiából származik. A hatalmas figurát istenségként tisztelték, aki képes a természetet tavasszal életre kelteni. Később az ünnepséget átvették a bajuvárok a nép szórakoztatára.

A kapucinusok megkeresztelték az óriást, mert a fennmaradt mendemondák szerint egy hatalmas szamárcsonttal több filiszteust is agyonütött, és felvették az úrnapi körmenetbe. Az 1784-ben hozott érsekhercegi tilalmat, ami szerint tilos lett volna a figurát a körbehordozni, igazán ügyes trükkel kerülte ki a lakosság: a Sámson-felvonulást egész egyszerűen áttették egy másik ünnepi alkalomra.

1968-tól a szokás hivatalosan is Murau kulturális életének minden évben megrendezésre kerülő programjává vált. Azóta évente egy alkalommal zenei kíséret mellett és a muraui polgárőrség díszlövései közepette körbehordozzák az öt méter magas figurát Murau és Krakaudorf utcáin. 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play