A BorŐsz leghangulatosabb évszak Alsó-Ausztriában

2016. augusztus 25.

print

A BorŐsz leghangulatosabb évszak Alsó-Ausztriában

A bor kedvelői számára az év legszebb időszaka Alsó-Ausztriában az „ötödik évszak”, azaz a borősz. Idén a hangulatos borünnepségek mellett főként a kellemes túrázással, élvezetes kerékpározással és kulináris kalandozásokkal fűszerezett programok állnak a középpontban.Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk néhány ajánlatot a gazdag kínálatból, amelyből mindenki kedvére válogathat.

A borősz idején, 2016. augusztus végétől november elejéig a borkultúra az egész tartományban a régi népszokások, varázslatos ünnepségek és finom borkóstolók révén elevenedik meg a gyönyörű őszi tájakon. A programok izgalmas bepillantást nyújtanak a borhoz kapcsolódó, még ma is élő hagyományokba. Európa legnagyobb, borhoz kötődő turisztikai kezdeményezése egyedülálló a maga nemében, számos alkalmat kínál a borral történő közelebbi ismerkedésre. 

Niederösterreich-Werbung/Rita Newman
(c) Niederösterreich-Werbung/Rita Newman

A Weinviertel kínálatában szerepel a „Bor- és energia-túra“: Az OMV kerékpárútja Gänsendorfból startol, kényelmesen bejárva lehet megismerni Weinviertel fekete és fehér aranyát.

Szeptember 23-25. között rendezik meg Retzben a szüreti napokat. Borszökőkút (ingyen), zene és tűzijáték is gazdagítja a hagyományos programot.

A Thermenregion-Wienerwald kínálata teljes egészében Beethovenhez igazodik: A körülbelül négy és félórás kirándulás Beethoven mödlingi lakásától indul, és a badeni Beethoven-háznál ér véget. Útközben számos heuriger és borkimérés csábít pihenőre.

Szeptember 2-4. és 9-11. között a Mödling és Bad Vöslau közötti kerékpárút több mint 80 borász kitelepülésével az 1. bécsi vízvezeték vonalán, a világ leghosszabb söntésévé alakul.

Wachau Alsó-Ausztria gyöngyszeme. A világörökség túraútvonalon Dürnsteinból Weißenkirchenbe lehet túrázni Ausztria leghíresebb várroma, erdők és természetesen a híres szőlő teraszok látványa mentén.

(c) Niederösterreich-Werbung/Doris Schwarz-König
(c) Niederösterreich-Werbung/Doris Schwarz-König

Szeptember 13. és október 15. között Spitzben négy hétvégét szentelnek a borősznek, számos program és természetesen a finom borok jegyében.

Kamptalban a borvidékkel azonos nevű kerékpárút nyújt sportos kikapcsolódást a szőlőskertekbe vágyakozóknak. Az 100 km hosszú bringautat a Kamp folyó kíséri végig, páratlan látnivalókkal.

A WEINWEG Langenlois egy tematikus bortúra útvonal. A csaknem 6 km-es túrán, idilli szőlőhegyeken, ősrégi úthálózaton keresztül lehet bebarangolni a borútat. Az utat látványos létesítmények, kóstolóhelyek – ún. bortrezorok – szegélyezik, amelyek betérésre és borkóstolásra invitálják a turistát. Langenlois pincesorán a Saubergen augusztus 26. és 28. között lehet megkóstolni a vidék borait. Szeptember 3-11-ig pedig gasztronómiai rendezvénysorozat indul a borvidéken.

(c) Weinviertel Tourismus/Lahofer
(c) Weinviertel Tourismus/Lahofer

Kremstalban a rohrendorfi pincesor (szeptember 2-4. fesztivál) 72 pincéjét járhatják be a borkedvelő túrázók. A táv a kényelmes sétálóknak is kedvez, hiszen alig 5 km hosszú. A kultúra és bor iránt érdeklődők a Göttweigi apátság látnivalóit és kiváló borait is élvezhetik. A Sandgrube 13 egy Kremsben található borélményvilág egész évben nyitva áll, a térség boraiból lehet választani, ill. az érdeklődők a borkészítés folyamatait is megismerhetik.

Traisentalban 32 bor-kísérő tart vezetést, bepillantást nyújtva Ausztria legfiatalabb, ugyanakkor bortörténelmileg legrégebbi borvidékének rejtelmeibe.

Az eichbergi pincesor augusztus 27-28. között termelői piaccá változik, ahol gyönyörű kulissza mellett lehet kóstolgatni a kiváló borokat.

Wagram a mountainbike-osok, túrázók kedvelt helyszíne. A túrák ideális kiindulópontja a vinotéka Kirchbergben/Wagram. November 6-án még borkeresztelőt is tartanak a feuersbrunni pincesoron, ahol a környék borait is elérhetőek.

Carnuntum környékét bringával ajánlott felfedezni. A „Winzer-Radtour für Genießer“ többek között elvezet Göttlesbrunn és Höflein tanösvényére. Kerékpározás közben érdemes tartani pihenőt valamelyik borkimérésnél, és megkóstolni a helyi vörösbort, a zweigeltet. November 19-20-án, Leopold ünnepén Göttlesbrunn mintegy 20 borásza nyitja meg pincéit, ahol a kiváló évjáratok borait és az új évjáratot is megkóstolhatjuk. 

A jó társaság is fontos a BorŐsz során. Az alsó-ausztriai borünnepségeken az ínyencek hangulatos rendezvényeken gyűlnek össze, ahol főként tradicionális muzsikával szórakoztatják őket. Idén a Starnacht aus der Wachau nyitja az ünnepségek sorozatát nagy csinnadrattával 2016. szeptember 2-án és 3-án.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play