Salzburg kulturális fénypontjai 2016 őszén

2016. október 8.

print

Salzburg kulturális fénypontjai 2016 őszén

Salzburgban az ősz a népszokások és a zene évszaka. Mozart városa a különféle stílusirányzatok széles választékát kínálja, a különböző helyszínek vibráló színpaddá varázsolják az óvárost.A Salzburg Múzeumban 2016. október 30-ig tart még a „Bischof. Kaiser. Jedermann. Salzburg 200 éve Ausztria része” című kiállítás. A látogatóknak három kiállítási részlegen mutatják meg történetek, helyszínek és kiállítási tárgyak segítségével, miért is volt olyan nagy jelentősége az 1816-os évnek és Salzburg csatlakozásának az akkori Habsburg birodalomhoz.

Salzburgi Kultúrnapok Mozart és a Broadway jegyében

A Salzburgi Kultúregyesület nélkül immár elképzelhetetlenek Salzburg színpadai. 2016 őszén a Salzburgi Kultúregyesület egyedülállóan gazdag programmal készül a Salzburgi Kultúrnapokra (2016. október 7–23.). A repertoárban ugyanúgy megtalálható Carl Orrftól a „Carmina Burana. O Fortuna”, mint Wolfgang Amadeus Mozart legkiemelkedőbb művei, emellett dómkoncertek és felolvasások teszik teljessé a programkínálatot. A „Broadway meets Hip Hop” egy különleges világkörüli utazás a musicalek világában, amelyet artisták, hip-hop táncosok és akrobaták elevenítenek meg a színpadon.

© Österreich Werbung
© Österreich Werbung, Fotó: Popp Hackner


Ősszel a jazzé a főszerep

A „Jazz & The City” (2016. október 19–23.) koncerthelyszínei legalább olyan változatosak, mint maguk az előadók: 30 különböző színpadon összesen 60 koncert gondoskodik a fantasztikus hangzásról és zenei élményről. A város leghíresebb épületei mellett Salzburg barokk templomai is a fesztivál részesei. Emellett bárokban, kávézókban, éttermekben és szállodákban is adnak koncerteket. A különböző programok jól bizonyítják a fesztivál sokoldalúságát. Az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválra a „Jazz & The City” szervezői ismét mintegy 25 000 látogatót várnak.

2015 őszén egy új jazz eseményt is életre hívtak: a „Take The A-Train” egy négynapos fesztivál, amelyet 2016. szeptember 15-től 18-ig a felújított főpályaudvar környékén rendeznek meg. A 16 helyszín legalább olyan sokszínű, mint meglepő is egyben: a tánciskolától a történelmi postakocsin át a szállodáig számtalan helyszínen kínálnak változatos zenei programot a jazzkedvelőknek.

 

© Österreich Werbung
© Österreich Werbung, Fotó: Bartl


Fiatalos táncélet három fesztivállal

Salzburgban az 1980-as években vette kezdetét egy modern, önálló táncélet kialakulása. Mára számtalan táncfesztivál és tánccsata bizonyítja az pezsgő táncélet jelenlétét: a „Hip Hop goes Theater” (2016. szeptember 16. és 17.), a „Flavourama” (2016. október 7.-től 9.-ig) és a „tanz_house festival” (2016. október 17-től 28-ig) sajátos táncszínpaddá varázsolja a Mozart- és fesztiválvárost.

 


Rupertikirtag – őszi népszokások és kulináris csábítások

A Salzburgi Rupertikirtag egy igazán különleges hagyomány, amely nélkül elképzelhetetlen lenne Salzburg rendezvénynaptárja. A Salzburg védőszentjének, Szent Rupert tiszteletére tartott dómtemplom szentelő ünnepség története egészen a VIII. századig nyúlik vissza. 2016. szeptember 21-től 25-ig a helyi lakosság a barokk óváros terein mutatja be, hogyan lehet a XXI. században fúvószenére, népviseletben, grillcsirkét majszolva mulatni. A Dom- és Residenzplatzon céllövöldék, ünnepi sátor és körhinta várja a szórakozni vágyókat. Az, hogy a résztvevők nagy része bőrnadrágban és Dirndl-ben érkezik, igazán különleges hangulatot kölcsönöz az eseménynek. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu