Az Esterházyak családi életébe pillanthatunk be

2016. október 13.

print MTI

Az Esterházyak családi életébe pillanthatunk be

Egy ötfelvonásos színházi előadást megidézve mutatja be a 2014-ben elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné és férje, Esterházy Pál életének főbb szakaszait az a kiállítás, amely szombaton nyílik az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt).





Egy ötfelvonásos színházi előadást megidézve mutatja be a 2014-ben elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné és férje, Esterházy Pál életének főbb szakaszait az a kiállítás, amely szombaton nyílik az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt).

Az időszaki tárlat mellett a hercegné életéről könyv is készült, ennek december elején lesz a bemutatója - közölte Ottrubay István péntek délután, a kiállítás sajtóeseményén.

 

Esterházy
"Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet" című kiállítás
(c) Esterházy, Fotó: Roland Schuller


Az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, egyben a hercegné legidősebb unokaöccse az MTI-nek elmondta: még Esterházy Melinda életében fogalmazódott meg a gondolat, hogy készüljön róla modern életrajzi könyv.

Ottrubay István hozzátette: egy osztrák szerző írt ugyan már Esterházy Melindáról, de néhány éve úgy döntöttek Esterházy Melindával egyeztetve, hogy nem ezt adják ki ismét, hanem újat készítenek. Az életrajzi mű összeállítása közben jött a gondolat, hogy mindezt jó lenne bemutatni is, így dolgoztak párhuzamosan a könyv és a kiállítás összeállításán.

A Magánalapítvány tájékoztatása szerint az Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet című időszaki tárlat betekintést nyújt egy kiemelkedő pályafutás pillanataiba.

 

Melinda Esterházy – Das Leben hat mir viel geschenkt
"Esterházy Melinda - Sok jóval ajándékozott meg az élet"
(c) Esterházy


A kismartoni Esterházy-kastély október 15-én nyíló kiállításán egy ötfelvonásos darabot megidézve a polgári származású Ottrubay Melinda életútja tárul a közönség elé, aki balett-táncosként fényes karriert ért el a budapesti operaházban, majd férjhez ment V. Esterházy Pál herceghez.
Az első "felvonás" például a polgári és a főúri családok bemutatásáról, valamint a hercegi pár megismerkedéséről szól, a második Esterházy Melinda balett-táncosnői karrierjét ismerteti, a harmadikban az az időszak jelenik meg, amikor Pál herceget 1949-ben, a Mindszenty-perben elítélik, vagyonát elkobozzák. A negyedik felvonás a hercegi pár Budapestről Zürichbe való meneküléséről, míg az utolsó rész Esterházy Melinda férje halála utáni életéről szól.

A történelmi és családi vonatkozású eseményeket írásos és tárgyi emlékek szemléltetik. Láthatók többek között portrék a családtagokról vagy kötetek Esterházy Pál herceg magánkönyvtárából, emellett megtekinthető több használati tárgy is, például a herceg írógépe, néhány porcelán, kézitáska.

Egyúttal a Magyar Színháztörténeti Múzeum anyagából is válogattak, például újságcikkeket a hercegné korábbi színpadi fellépéseiről, és tánckarrierjéről készült egy 360 fokos kisfilm is.
A térbeli elrendezésnél szintén a színpad motívumához nyúltak: pódiumszerű elemek mutatják a tárlaton végigvezető utat, színpadi függönyök és a mennyezetről belógatott tárgyak adják a kiállítás hátterét.

A tárlat anyaga - a bőséges családi dokumentumoknak köszönhetően - tavasszal tovább bővül - mondta Ottrubay István. Ottrubay Melinda 1920. május 24-én született Budapesten. Barda Rezső, a Császári és Királyi Operaház első szólótáncosa vette fel táncakadémiájára. Melinda hamar a Magyar Királyi Operaház ünnepelt balett-táncosnője lett, 19 évesen kapta meg a Primabalerina assoluta címet. Karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel. 1946-ban kötöttek házasságot. Melinda férje iránti szeretetből lemondott táncosnői karrierjéről, 1946-ban volt az utolsó fellépése. Esterházy Pál herceget 1949-ben, a Mindszenty-perben tizenöt év fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom idején kiszabadult, majd rövid ausztriai kitérő után Svájcban telepedett le feleségével együtt, és ott is éltek 1989 áprilisáig, Pál herceg haláláig.

Esterházy Pál végrendeletében Melindát jelölte egyedüli örököseként, aki 1994-ben az Esterházy-család kulturális örökségét magánalapítványokba helyezte. Sok energiát fektetett az orosz megszállók által 1945-ben elhurcolt kulturális értékek, könyvtárak, műalkotások visszaszerzésére is. Karitatív tevékenységéért számos elismerést és kitüntetést kapott. 2002-ben elköszönt a közügyektől, és 95 éves korában, 2014-ben hunyt el.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play