Így alakíts ki menő oázist egy parkolóban

2017. július 30.

print Eurocomm-PR

Így alakíts ki menő oázist egy parkolóban

Bárki, akinek van egy jó ötlete, kis kertet, pihenőoázist vagy akár játszóteret csinálhat egy parkolóhelyből Bécsben. A már megvalósult kezdeményezések között van mese- és játszósarok gyerekeknek, buborékfújó-állomás, közösségi kert, szabadtéri kenyérsütő kemence, golfklub, játszótér és  szabadtéri étkezőasztal is.A belvárosban a zöld felületek és közösségi használatú terek aránya általában alacsony, civil kezdeményezések és kreatív közösségi megoldások azonban zöldebbé, élhetőbbé tehetik az ilyen sűrűn lakott városi környezetet is. És ki ne örülne egy saját kis parknak, kerti sütögetőhelynek vagy vidám közösségi térnek a háza előtt?

A 2012-es budapesti PARK(ing) Day keretében a budapestiek is kipróbálhatták, milyen az, ha pár órára parkolóhelynyi területeket vehetnek birtokba közösségi célokra. Bécsben azonban nem csak ideiglenesen, hanem hosszú távon is megtartják, sőt, támogatják ezeket az apró köztereket. A kreatív lakosok, lakóközösségek a kiszemelt parkolóhely címének megadásával, projektleírással, fotókkal és vázlatokkal pályázhatnak az MA46, közlekedésszervezésért és közlekedéstechnikai ügyekért felelős ügyosztálynál. Ha ötletüket jóváhagyják, akkor az egész szezonban érvényes engedélyt, sőt, a „Grätzloase” program keretében akár 4.000 eurós anyagi támogatást és szakmai segítséget is kaphatnak a parkolónyi projekt elindításához és üzemeltetéséhez.

Fontos feltétel az apró közterek létesítésénél, hogy akadálymentesen kell kialakítani őket, kereskedelmi célra nem használhatóak, továbbá az üzemeltető civilek felelnek az ott kihelyezett utcabútorok és berendezések biztonságáért. Ami mozdítható, azt érdemes az aszfalthoz rögzíteni vagy éjszakára zárt helyen tárolni.

Tavaly összesen 15 ilyen terecske üzemelt Bécsben, valamennyi civil közösségek ötlete nyomán. Az idei, már megvalósult kezdeményezések között van mese- és játszósarok gyerekeknek, buborékfújó-állomás, közösségi kert, szabadtéri kenyérsütő kemence, golfklub, játszótér és  szabadtéri étkezőasztal is. Az egyedi ötletek mellett több, multifunkciós találkozó- és pihenőhely is létesült sok zölddel, padokkal és függőágyakkal.

Az elmúlt évek legkreatívabb projektjei megtekinthetőek a „Grätzloase” program honlapján.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play