Rengetegen érkeznek a Oktoberfestre

2017. szeptember 17.

print MTI

Rengetegen érkeznek a Oktoberfestre

Az esős, hideg időjárás ellenére a tavalyinál nagyobb sikerrel nyitott a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválra szombaton és vasárnap hatszázezernél is többen látogattak el.

A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a fesztivál első két napján a látogatók száma százezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. 

Ez azt mutatja, hogy érdemes volt dolgozni a biztonság megerősítéséért, hiszen az Oktoberfest iránti "szeretet visszatért" - mondta a BR-nek Josef Schmid müncheni alpolgármester, a fesztivál igazgatója.

A terrorfenyegetettség miatt már tavaly szigorították a biztonsági szabályokat, így a sörfesztivál kerítéssel körbevett területére nem lehet bevinni 3 liternél nagyobb térfogatú táskát vagy hátizsákot, és minden bejáratnál átvizsgálják a látogatókat. Az idén a többi között növelték a térfigyelő kamerák számát, a nagyjából 450 biztonsági ember mellett szolgálatot teljesítő 600 rendőr közül pedig sokan az egyenruhájukra szerelt testkamerával járőröznek, és a teherautóval végrehajtott támadások megakadályozására felállítottak több mint 100 betonakadályt.

Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően az idén is a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra - a művelet a második ütéssel sikerült, éppen úgy, mint tavaly - , az első korsó sört pedig a bajor tartományi miniszterelnök, a konzervatív Horst Seehofer kapta szombat délután a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől, 1810-től rendezik a fesztivált.

Az idei, 184. Oktoberfesten október 3-ig várják a vendégeket a 16 nagy és 22 kisebb sörsátorban, amelyekben minden korábbinál drágábban - literes korsónként átlagosan 10,95 euróért (3400 forintért) - adják a sört. 

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre. A fesztivál eddig - háborúk és járványok miatt - 24-szer maradt el.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play