Izgalmas programokkal jubilál a bécsi metró

2018. május 23.

print Eurocomm-PR

Izgalmas programokkal jubilál a bécsi metró

Negyven éve, 1978-ban gördült végig az első szerelvény Bécs első újépítésű metróvonalán, az U1-en. A jubileum alkalmából az érdeklődők akár metróvezetőként is kipróbálhatják magukat május 26-án, az első Bécsi Metrónapon.





Metrónappá avanzsál a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien hagyományos Villamosnapja, a Tramwaytag 2018. május 26-án. Az átnevezés oka, hogy negyven éves jubileumát ünnepli az osztrák főváros első újonnan épített metróvonala, az U1. Bécs ugyanis 1976 óta rendelkezik ugyan földalattival, ezt azonban az egykori városi vasútból, a Stadtbahnból alakították ki.

A Bécsi Metrónap két helyszínen zajlik, az erdbergi üzemi pályaudvaron és a Remíz közlekedési múzeumban. Az U3-as metró Erdberg megállójánál található üzemi pályaudvaron az érdeklődők megnézhetik például a bécsi metró forgalmi irányítóközpontját, vagy kipróbálhatják, milyen egy szerelvényt vezetni. A régi járművek szerelmesei az egykori városi vasút gőzmozdonyával mehetnek egy kört, és egy sor régi szerelvényt nézhetnek meg. A rendezvényen természetesen a bécsi metró jövőjét is megismerhetik a látogatók a most épülő U2/U5-ös vonal és a néhány éven belül forgalomba álló új szerelvények, az X-Wagenek révén.

A Remízben a metró mellett más évfordulóról is megemlékeznek. 120 éve avatták fel a városi vasúthálózatot, a Stadtbahnt, és 70 évvel ezelőtt gördültek végig Bécs utcáin az első Z-típusú villamosszerelvények, az "Amerikaiak", amelyeket a Marshall-terv keretében New Yorktól vásárolt az osztrák főváros. Hatvan évvel ezelőtt állították forgalomba az első csuklós villamost, és száz éve hunyt el a híres várostervező, Otto Wagner, akire egy saját Instagram-kiállítással emlékeznek. A jövőt itt a Wiener Linien legújabb villamosszerelvénye, a Flexitiy képviseli, amelyen 2018 végétől utazhatnak a bécsiek.

A rendezvények mindkét helyszínen ingyenesek, a metróvezetéshez azonban előre be kell jelentkezni.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play