Bécsben nyáron minden hónapra jut egy fesztivál

2018. május 30.

print Eurocomm-PR

Bécsben nyáron minden hónapra jut egy fesztivál

Sokan gazdag kulturális kínálata miatt szeretik az osztrák fővárost. Nem alaptalanul: a nyáron minden hónapra jut legalább egy fesztivál. Lesz zenei, tánc- és filmfesztivál, lehet bulizni kikötőben, foghíjtelken és a Duna partján. 





 

Nagy lesz a nyüzsgés Bécs egyik legkedveltebb pihenő- és kirándulóhelyén, a Duna-csatorna mentén 2018. május 31. és június 3. között. Évente mintegy 30 ezer látogatót vonz ugyanis a Donaukanaltreiben, amelynek keretében 15 helyszínen várják az érdeklődőket élő koncertekkel, tánc-workshoppal, kirakodóvásárral, sportolási lehetőségekkel és finom falatokkal. Színpadra áll például a Schönheitsfehler, akik az osztrák hip-hop úttörőjének számítanak, és csak nagyon ritkán hallhatók élőben. A Donaukanaltreiben másik nagy fellépője a németországi Leoniden lesz, akik indie-rockot játszanak. A rendezvényre a belépés ingyenes.  (www.donaukanaltreiben.at)

Tizedik éve rendezik meg a Wir Sind Wien.Festivalt, a bécsi kerületek fesztiválját, 2018. június 1-23. között minden napra jut egy városrész, a 23 bécsi kerület egymásnak adja majd a stafétát. A visszatérő programok mellett – ilyen például a híres csónakkoncert az Öreg Dunán vagy a foghíjtelek-koncertek – minden kerület készül valami rá jellemző programmal is. A 2. kerületben például különböző generációk tagjaiból álló főzőpárosok állnak a tűzhely mellé, a 3. kerületben pedig négyszáz tő dísz- és haszonnövény felhasználásával készített labirintusban bolyonghatnak az útvesztők szerelmesei.

Néhány program kerületről kerületre turnézik. Ilyen az Open Piano - egy fehér zongora, amit bárki megszólaltathat, az instagram-posztokhoz és szelfikhez tökéletes Bécs-hátteret és profi felszerelést kínáló Pop-up Fotóstúdió, valamint a diverCityLab "Tent Sweet Tent" projektje, amelynek keretében arra ösztönzik az arra járókat, hogy történetekkel, játékokkal, beszélgetésekkel és emlékeik megosztásával varázsolják meghitt otthonná a közterületeken felállított sátorvárost. (www.wirsindwien.com/)

Bécs áll a középpontjában a 35. Duna-sziget Fesztiválnak, amelyet 2018. június 22-24. között rendeznek meg. Az ingyenes rendezvényen mintegy 200 osztrák és nemzetközi együttes lép színpadra, a nagy nevek azonban elsősorban Ausztriából, azon belül is főként Bécsből érkeznek majd. Az austro-popot képviseli például a Wanda és a Pizzera & Jaus, akik a nagyszínpadon lesznek hallhatók, az FM4 Rádió színpadát pedig a bécsi zenei élet aktuális húzónevei, Voodoo Jürgens, Der Nino aus Wien és Ernst Molden uralják. A slágersziget sztárjai a Die Wilden Kaiser, Nathan Trent és a Die Jungen Zillertaler lesznek. De nemcsak a zenében, a gasztronómiai kínálatban is a regionalitáson lesz a hangsúly az idei Duna-sziget Fesztiválon. (www.donauinselfest.at)

Nem hiányozhat az osztrák főváros nyári programkínálatából a Városháza előtti szabadtéri filmfesztivál sem, amely 2018. június 30-án veszi kezdetét és egészen szeptember 2-ig tart. Az idei év újítása, hogy péntekenként, 17 órai kezdettel a jövő klasszikus zene rajongóit várják a Rathausparkba, egy külön gyerekopera-fesztiválra.

A "nagyok" eközben Leonard Bernstein 100. születésnapjáról, a bossa nova 60. jubileumáról és Falco halálának 20. évfordulójáról emlékezhetnek meg a filmfesztivál programja keretében. De nem kell otthon maradniuk a pop és a musicalek kedvelőinek sem: ők Norah Jones, Alica Keys és a Die Fantastischen Vier koncertjét és a Miss Saigon 25. jubileumi előadását élhetik át újra a bécsi Városháza előtt felállított óriási kivetítőn. A dzsessz-rajongókat pedig Maja Jaku, Roxy Stern és HER élő fellépése várja. (www.filmfestivalrathausplatz.at)

Tánc és performansz határait feszegetik az ImPulsTanz idei produkciói, amelyeknek Bécs legnagyobb előadóházai és egyedülálló építészeti adottságokkal rendelkező kiállítótermei adnak otthont 2018. július 12. és augusztus 12. között. A táncfesztivál programjában olyan nagy nevek szerepelnek mint Anne Teresa De Keersmaeker és a Rosas, Francois Chaignaud és Nino Laisné, Dave St. Pierre, Simon Mayer, Choy Ka Fai és Trajal Harrell. Egy kevésbé ismert, de semmivel sem jelentéktelenebb táncművészre, Valeska Gertre emlékezik ugyanakkor a Berlinben élő magyar koreográfus, Eszter Salamon, valamint Julie Flierl a Mumokban megtartott produkciójukban. (www.impulstanz.com)

2018. július 26-29. között rendezik meg az osztrák zenei élet egyik hagyományos fesztiváljának számító Popfest Wient a Karlsplatzon, ahol mintegy hatvan együttes lép színpadra. A nagy nevek közül már biztosan ott lesz a Naked Lunch, Mavi Phoenix, a Dives, a Kreisky és a bécsi hip-hop banda, a Kreiml & Samurai. Az új felfedezések közé tartozik Alicia Edelweiss, Felix Kramer és AliceD. Először lép fel a Popfesten az elektronikus zenéjével turnézó Jung An Tagen és a pop-fénylény, Farce. (www.popfest.at)

Rainhard Fendrich lesz a sztárfellépője a Hafen Open Air fesztiválnak, amely számos osztrák együttesnek és zenésznek jelentette az ugródeszkát az ismertségbe. Az Alberni Kikötőben 2006 óta megrendezett fesztivál célja ugyanis, hogy "Ki a próbateremből – fel a színpadra!" mottóval bemutatkozási lehetőséget teremtsen tehetséges osztrák zenészeknek. A Hafen Open Airt 2018. augusztus 17-18. között rendezik meg – amennyiben sikeres lesz a közösségi finanszírozási akció. Egyik kurátorának hirtelen betegsége és halála miatt ugyanis bizonytalanná vált a fesztivál jövője. (www.hafenopenair.at)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play