Bécsben látható az utolsó nagy Bruegel-kiállítás

2018. október 10.

print Hetedhétország.hu

Bécsben látható az utolsó nagy Bruegel-kiállítás

Minden idők legnagyobb id. Pieter Bruegel kiállítását rendezik Bécsben a nagy flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából. 





Id. Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója 2019. szeptember 9-én lesz. A jubileumra, a Bécsi Művészettörténeti Múzeumban (KHM) október 2-án megnyílt tárlaton látható egy újonnan felfedezett Bruegel-kép is. Hiányzik viszont a festő Budapesten őrzött remekműve.

Napjainkra alig valamivel több mint negyven festmény és hatvan grafika maradt fenn a 16. század legjelentősebb németalföldi festőjének mester munkái közül. A KHM 12 Bruegel-képet őriz gyűjteményében, ezzel a világ legnagyobb, a 16. századi művésztől származó festménygyűjteményével rendelkezik. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a Habsburgok már a 16. században felismerték és értékelték Bruegel képvilágának rendkívüli minőségét és eredetiségét, és arra törekedtek, hogy megszerezzenek néhányat a művész presztízsértékű munkáiból.

A KHM most számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz egyedülálló, sajátos eredeti változatát létrehozó festő munkásságát.

A tárlat éppúgy teret szentel Bruegel pályafutása elején született rajzainak és grafikáinak, mint a tájképfestészetet érintő újításainak. A kiállítás egy további része vallásos tárgyú képeit mutatja be, egy sor olyan mesterművet, mint A halál diadala és a Dulle Griet, amelyeket kimondottan erre a kiállításra való tekintettel restauráltak.

Híresebb művei közül látható a Háromkirályok imádása vagy a Téli táj madárcsapdával is.

A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként, az ecsetvezetés és a részletgazdagság alapján sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. Az új Bruegel-festmény is látható lesz a bécsi Szépművészeti Múzeumban nyíló és 2019. január 13-ig tartó kiállításon.

A bécsi kiállításra képeket adott kölcsön a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a KHM után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja. Valoszínűleg ez lesz az utolsó nagy Bruegel-kiállítás, amelyre a belga múzeum kölcsönadott képeket, mert a törékeny képek mozgatása veszélyes.

A kiállításról viszont hiányzik egy Budapesten, letétben őrzött Bruegel-kép, a Keresztelő Szent János prédikációja. Az igen értékes alkotást, amely a németújvári (güssingi) Batthyány-örökségből a 20. század elején került Budapestre, majd néhány éve vissza az örökösök kezébe, a bizonytalan jogi háttér miatt nem kölcsönzi a budapesti Szépművészeti Múzeum.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play