Athén az Európai Unió leginnovatívabb városa

2018. november 7.

print MTI

Athén az Európai Unió leginnovatívabb városa

Athén jó példája azon városoknak, amelyek bár számos kihívással néznek szembe, nagy dolgokat képesek elérni. Az innovációval a görög főváros új utat választott a gazdasági és társadalmi válság leküzdésére.





Athén nyerte el idén az Európai Unió leginnovatívabb városának járó egymillió eurós díjazású kitüntetést - közölte az Európai Bizottság kedden.

"A városok az innováció világítótornyai. Mágnesként vonzzák a tehetségeket, a tőkét, a lehetőségeket. A díjjal azokat a városokat tüntetjük ki, amelyek bizonyos pluszlépéseket tesznek az állampolgároknak nagyobb beleszólást biztosító új ötletek és módszerek tesztelése érdekében" - közölte Carlos Moedas kutatásért, tudományért és innovációért felelős uniós biztos.

Elmondta, Athén jó példája azon városoknak, amelyek bár számos kihívással néznek szembe, nagy dolgokat képesek elérni. Az innovációval a görög főváros új utat választott a gazdasági és társadalmi válság leküzdésére. Ez bizonyítja, hogy nem a nehézségek számítanak, hanem az, hogy miként jutunk túl azokon - tette hozzá.

Az Európai Bizottság egyebek mellett kiemelte az elhagyatott épületek hasznosítását célzó POLIS2 projektet, egy közösségi játszóteret, a menekültek és migránsok nyelvtanulását és képzését segítő programot, illetve a digitális írástudás fejlesztésére szolgáló tanfolyamokat.

A dániai Aarhus, a németországi Hamburg, a belgiumi Leuven, a franciaországi Toulouse és a svédországi Umea 100-100 ezer euróban részesült a Horizont 2020 uniós kutatási keretprogramból.

A címre minden legalább 100 ezres lakosságú város pályázhat, amelyeket az aktuális társadalmi kihívásokra adott innovatív megoldások alapján ítél meg a zsűri. A városoknak be kell mutatniuk, hogyan valósították meg a tervezett koncepcióikat, valamint azt, hogy milyen módon vonták be terveik elfogadásába és megvalósításába a polgárokat, illetve hogy az innovatív projektek végrehajtása hogyan erősíti a helyi ökoszisztémát.

A 2013-ban alapított kitüntetést tavaly Párizs nyerte el.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play