» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

233 méterrel a Duna felett található Ausztria egyik legfontosabb zarándoktemploma. A Maria Taferl-i templomépületnek egy sor csodás gyógyulást tulajdonítanak.


A Maria Taferl-bazilikát, Ausztria egyik legfontosabb zarándoktemplomát 300 évvel ezelőtt szentelték fel. A 233 méterrel a Duna felett található alsó-ausztriai Mária-zarándoktemplom építése több mint 60 évig tartott.

Végül 1724. június 29-én szentelték fel. Maria Taferl gyorsan Ausztria második legnagyobb zarándokhelyévé fejlődött a hagyományos Mariazell mellett. A hívek beáramlása a 17. és 18. században olyan nagy volt, hogy időnként 25 papot alkalmaztak a zarándokok ellátására.

Az alapkőletétel 1760-as századik évfordulójára állítólag 700 körmenetet szerveztek és mintegy 19 000 misét celebráltak. A mai napig akár 300 000 zarándok is felkeresi a zarándokhelyet.

 

A Maria Taferl-i templom építését csodás gyógyulások és jelenések sorozata előzte meg. A zarándoktemplom eredete egy tölgyfában rejlik, amelyre kezdetben egy kereszttáblát erősítettek - innen ered Maria "Taferl" -, amelyet az első csodás gyógyulások után egy Pieta váltott fel.

A barokk zarándoktemplom építése, amelybe a tölgyfát is beépítették, 1660-ban kezdődött. A barokk építkezésben többek között a híres sankt pölteni építőmester, Jakob Prandtauer (1660 - 1726) is részt vett; fő művének a melki apátságot tekintik, amelyen 1702-től élete végéig dolgozott.

Hat évtizedes építkezés után a templomot 1724-ben szentelték fel. II. József császár idején, 1784-ben a templomot plébániatemplommá emelték, mivel a zarándoklatot betiltották, és a templomot a bezárás veszélye fenyegette. A zarándoklat azonban soha nem állt le, és a 19. században új magasságokba emelkedett.

A templomot 1947-ben XII. Pius pápa "Basilica minor"-ná emelte. Ez a különleges templomoknak járó pápai kitüntetés azzal a kiváltsággal jár, hogy a pápai jelvényeket a templomra helyezhetik.

A Mária Szeplőtelen Oblátusai (OMI) 55 éve aktívan részt vesznek a zarándokok és a Maria Taferl-i plébániák lelkipásztori gondozásában. A Mária-zarándokhelyek lelkipásztori gondozása mindig is a közösség egyik feladata volt. Húsvéttól novemberig nemcsak számos hívő zarándokol a zarándokhelyre, hanem sokak számára Maria Taferl a kedvenc esküvői, keresztelési vagy gyónási templom is.Tartomány:Niederösterreich
Cím:Basilika Maria Taferl
GPS: 48° 13′ 30.84942″, 15° 9′ 22.38692″
Honlap: http://www.mariataferl.at/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward