» Spanyolország

» Spanyolország » Asztúria » Asztúria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta a España híres emelkedője.


Enrique Franco, a Vuelta a España főnöke, az 1980-as évek elején útnak indult, hogy megkeresse Spanyolország válaszát az Alpe l'Huezre, arra az emelkedőre, amely az 1970-es évek közepétől néhány esztendő alatt a Tour de France ikonjává vált. Habár a Covadonga csúcsa (1100 m) közelében Buffererában élénk bányate­vékenység folyt (higanyt, vasasat és magnéziumot bányásztak), Franco szerencsével járt.

Az emelkedő ugyan nem hosszú, de ördögien meredek, ráadásul La Huesera és a Mirador de la Reina (A királynő lelátója) magasságában két igazán gonosz kaptatóval is rendelkezik. A Lagos azonban még olyant is fel tudott mutatni, amivel a francia „Alpe” nem rendelkezett: az érintetlen természet szépségét. A csúcs alatt levő két tó, az Enol és az Ercina, valamint a Picos de Europa hegyeire nyíló csodálatos látvány mélyen beleivódik a résztvevők és közönség emlékezetébe.

1989-ben II. János Pál pápa Covadongába látogatott. Az egyházfő többezer ember előtt celebrált misét Covadongában, a keresztény spanyol nemzet ,,bölcsöjének,, tekintett kisvárosban. Az arab uralom elleni ,,szent,, felszabadító háború ezen a helyen kezdődött i.sz. 722-ben.

A nyugati gót királyság összeomlása, a mórok döntő győzelme után Pelayo, a történelmi legenda szerint Asztúria első királya (megh. 737) környezeteként néhány száz harcos ide, a hegyekbe menekült. Pelayo harcosai 722-ben győzelmes csatát vívtak a mórokkal, s ezt az eseményt tekinti a világtörténelem a mórok Ibériából, illetve Európából történő kiűzésére irányuló szabadságharc, a reconquista kezdetének. A győzelem emlékére az egyik covadongai barlangban (Santa Cueva, azaz Szent Barlangban) emlékoltárt emeltek a harcokban segítséget nyújtó Szűzanya tiszteletére. Ennek a barlangnak az elnevezéséből - Cova Dominica (az Úrnő Barlangja) - némi átalakulással keletkezhetett a Covadonga helynév.Tartomány:Asztúria
Cím:Cangas de Onís
GPS: 43° 21′ 2.32128″, -5° 7′ 51.93984″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward