Amerre jár, rekordokat dönt a Tutanhamon-vándorkiállítás

2019. szeptember 4.

print MTI

Amerre jár, rekordokat dönt a Tutanhamon-vándorkiállítás

Franciaország leglátogatottabb tárlata lett a Tutanhamon-kiállítás, Los Angelesben is rengetegen látták.





Több mint 1,3 millióan tekintették meg Párizsban az elmúlt öt hónapban a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított vándorkiállítást, ami új rekordot jelent a franciaországi időszaki tárlatok látogatottságában.

"A Grand Halle de la Villette kulturális központban 2019. március 23-án megnyílt Tutanhamon-kiállításra eladott jegyek száma meghaladta az 1,3 milliót, ami túlszárnyalja az első, 1967-es kiállítás látogatottságát, amely 1,24 millió érdeklődőt vonzott a Petit Palais kiállítócsarnokban, s amely rekordot azóta soha nem sikerült megdönteni" - közölték kedden a rendezvény szervezői. 

A Párizsban szeptember 22-ig megtekinthető kiállítás nyitvatartási idejét a hatalmas érdeklődés miatt meghosszabbították: az utolsó három hétben este fél 11 óráig, pénteken és szombaton pedig éjfélig látogatható.

A Tutanhamon, az aranyfáraó kincsei című tárlat világkörüli turnén van, Párizsba első állomásáról, Los Angelesből érkezett, ahol 700 ezer látogatót vonzott. A francia fővárosból novemberben Londonba, a Saatchi Galériába megy tovább, és a vándorkiállítás ismert állomásai között van még az ausztráliai Sydney is. A 10 állomásos vándorturné 2024-ig tart. 

A leghíresebb egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírjában talált tárgyakból 150 látható, közülük 60 először hagyta el Egyiptom földjét, kihasználva azt, hogy a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeum anyagát fokozatosan az épülő gízai Egyiptomi Nagymúzeumba szállítják át. 

A kiállított tárgyak között szerepel egy aranyból készült - a kanópuszfelszerelések közé tartozó - miniatűr koporsó, amely Tutanhamon mumifikált gyomrát őrizte, valamint egy Kr. e. 1336-1326-ból való 5 centiméteres aranyszobor, amelyről a kutatók ma már úgy vélik, hogy Tutanhamont, nem pedig nagyapját ábrázolja, ahogy azt korábban feltételezték a tudósok. Nem szerepel a kiállításon a fáraó híres halotti maszkja, amelynek kivitelét Egyiptomból törvény tiltja. 

A Kr.e. 1342 és 1324 között élő és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg. Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét. 

A kiállításból befolyó összeget a várhatóan 2020-ban megnyíló kairói Egyiptomi Nagymúzeum támogatására fordítják. A vándortárlatot követően a kiállítási tárgyak visszakerülnek Egyiptomba és a múzeum állandó kiállításán fognak szerepelni.

Címlapfotó: flickr/Hans Splinter


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play