Nem véletlenül Bécs a világ legzöldebb városa

2020. május 10.

print Hetedhétország.hu

Nem véletlenül Bécs a világ legzöldebb városa

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet. Európa Zöld Fővárosa pedig idén Lisszabon.

Egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városává. A "The World's 10 Greenest Cities 2020" vagyis „A világ 10 legzöldebb városa 2020-ban” című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet. Azok a városok kerültek fel a listára, akik egy fenntartható és zöldebb jövő felépítésén fáradoznak.

A Resonance által összeállított lista olyan szempontokat vizsgál, mint nyilvános zöldfelületek aránya, megújulú energiaforrások használata, levegőminőség, a közösségi közlekedést használók aránya, egy főre eső vízfogyasztás, gyalogosbarát utak, újrahasznosítás és komposztálás, valamint az őstermelői piacok száma. A lista megalkotásához a Resonance többek között nemzetközi és nemzeti statisztikákat, kérdőíveket, és ENSZ-adatokat használt fel.

Bécs többek között a mobilitással és a közparkokkal kapcsolatos előremutató kezdeményezései miatt érdemelte ki az első helyet: például azzal, hogy a város közvetlen szomszédságában található a Donau-Auen Nemzeti Park, illetve azért, mert a lakosság közel fele rendszeresen igénybe veszi a közösségi közlekedést, ezzel pedig Bécs „az európai minta a közlekedésben”.

Az osztrák főváros olyan jelölteket utasított maga mögé, mint München, Berlin és Madrid.

2010-ben az Európai Bizottság létrehozta az Európa Zöld Fővárosa címet, amelyet minden évben olyan város tölti be, amely úttörő a környezetvédelemre tekintettel lévő életmód kialakításában, és különleges erőfeszítéseket tett a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére. 2020-ban Lisszabon a rangos cím birtokosa

Európai Zöld Levél díjra pedig olyan 20-100 ezres lakosságú városok pályázhatnak, amelyek sokat tettek a környezet javítása érdekében. 2020-ban a belgiumi Mechelen és az írországi Limerick megosztva kapja meg 2020-ban.

(Címlapfotó: Bécs, Volksgarten (c) Österreich Werbung/Julius Silver)

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play