A szezonnyitás után újra körbetekerhető a Fertő tó

2020. június 3.

print Hetedhétország.hu

A szezonnyitás után újra körbetekerhető a Fertő tó

Május elejétől ismét járnak a biciklis kompok a Fertő tavon, így újra megkerülhetővé vált a tó.





Május elejétől ismét járnak a biciklis kompok a Fertő tavon. A kerékpárosok Fertőmeggyes/Mörbisch am See és Illmic/Illmitz között hajózhatnak. A kompok beindulásával újra megkerülhetővé vált a tó, a nyári szezon azonban így is bizonytalan - adta hírül az ORF. Az utasszám  jócskán elmarad az ilyenkor megszokottól.

A hajók hétvégente óránként indulnak a kikötőkből, az utasok pedig különböző szabályokat kell betartaniuk a hajóút alatt. A hajók fedélzetén rendelkezésre áll a kézfertőtlenítő. Kötelező a maszk viselése és a védőtávolság megtartása – az ülő- és állóhelyeket is így alakították ki.

Jelentős kiesést okoz majd a hajósoknak a fertőmeggyesi vízi színpad előadásainak elmaradása. Magyarországról számos vendég hajóval érkezett a bemutatókra, így hiába nyílik meg a határ a tavon, a népszerű előadásokra érkező nézők jelentős része idén elkerüli majd a Fertő tavat.

Az idei szezonkezdet több szempontból is kedvezőtlen a Fertő tavi hajósok számára: a rendkívül száraz tavasz miatt a vízszint rekord alacsony, legutoljára 1965-ben volt erre példa. Szakértők arra figyelmeztetnek, ha marad a szokatlan időjárás, és állandósul az alacsony csapadékákátlag, a sztyepptó belátható időn belül teljesen kiszáradhat.

A Fertő tavi turistaszezon beindulását a tavon húzódó államhatár is nehezíti: minthogy jelenleg tilos a Fertő tavon, vízi úton átlépni az osztrák-magyar határt, a hajók sem szállíthatnak utasokat Fertőrákosra, vagy onnan valamelyik osztrák kikötőbe.

Június 5-én Ausztria megszünteti az ellenőrzést hét határszakaszon Olaszország kivételével. Ez azt jelenti, hogy a Németországgal, Liechtensteinnel, Svájccal, Szlovákiával, Szlovéniával, Csehországgal és Magyarországgal közös határszakaszokon megszűnik a karanténkötelezettség és nem végeznek koronavírus-tesztet.

Az azonban egyelőre bizonytalan, hogy ennek kapcsán újra lehetővé válik-e a vízi határátlépés a Fertőn.

Június 5-től nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába történő utazás, valamint az onnan történő hazatérés esetén.

(Fotó: Neusiedler See, Illmitz (c)Österreich Werbung, Fotograf: Popp-Hackner)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play