Sok erőfeszítéssel, de sikerült felállítani a hatalmas keresztet az Alpokban

2020. július 26.

print Hetedhétország.hu

Sok erőfeszítéssel, de sikerült felállítani a hatalmas keresztet az Alpokban

Gránit kőkereszt magasodik az Achensee felett, a Rofan-hegység Seekarlspitze csúcsán. A maurach-i hegyi mentőszolgálat 60. évfordulójára állították.





A kőkeresztek nagyon ritkák az Alpokban, általában fából vagy fémből készülnek. A 3,3 m magas kőkeresztet nemrég helikopterrel szállítottak a Rofan-hegység 2261 méter magas csúcsára. A munka nehézségét a számok is tükrözik: 2700 kg gránit, 2500 kg beton és 700 óra munkaidő.

Achensee Tourismus / Michael Meisl

2020 tavaszán a csúcskeresztet egy 6700 kilogramm súlyú gránittömbből vágták ki, majd ezer kalapácsütéssel dolgozták ki. Ezt követte a csiszolás és a polírozás, ezután előkészítették szállításra. Ezzel egy időben a Maurach hegyi mentőcsapat tagjai megkezdték az alap építését a hegyen, ehhez 1000 kg készbeton csináltak, majd helikopterrel további 1500 kilogramm betont vittek a csúcsra.

Achensee Tourismus / Fabio Keck

2020. július 22-én eljött az idő: egy kettős rotorrendszerrel felszerelt Kamov típusú helikopter felvette a keresztet a Buchaueralm alatt. A 4000 lóerős helikopter látványosan szállította a kőkeresztet a csúcsra. Az alapba történő behelyezés igen nehéz feladat elé állította a pilótát.

Az új csúcskeresztet hivatalosan 2020. október 11-én adják át a Seekarlspitzén, ahová egy jelölt hegyi ösvényen lehet feljutni. 

Az Achensee Tirol legnagyobb hegyi tava, a fjordszerű, köröskörül jól megközelíthető tó vízhőmérséklete átlagosan 19 fokos.

(Címlapfotó: Achensee Tourismus / Michael Meisl)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play