Felújítási munkák miatt 2022-ig nem látogatható a jáki templom

2020. augusztus 2.

print MTI/Hetedhétország.hu

Felújítási munkák miatt 2022-ig nem látogatható a jáki templom

Felújítják a középkori magyar templomépítészet kiemelkedő emlékét, a 800 éves jáki templomot. 2020. augusztus 3-ától 2022 március 31-éig nem látogatható a Jáki Szent György-templom.

A jáki templom az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője.

Az 1220 körül alapított templomot 1256-ban szentelték fel, Szent György tiszteletére. Leghíresebb része a befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejárat, melyet normann motívumok díszítenek, fölötte a timpanonban Jézus látható angyalokkal és apostolokkal. A templomot díszítő faragványokat olyan mesterek végezhették, akik a legfelsőbb szinten rendelkeztek a kor kőfaragási és szobrászati ismereteivel, ismerték a francia és német földön alkalmazott boltozási eljárásokat, a normann díszítés geometriai elemeit. Valószínűleg maguk is részt vettek számos nyugat-európai templom építésében.

A román kori jáki apátsági templom restaurálásra, átfogó építészeti felújítása mellett egy olyan látogatóközpontot is létrehoznak, amely a Ják-nemzettséget, a település történelmét és az egykori apátsági kolostor életét mutatja be.

Folytatódnak Jákon a 2000-es években megszakadt régészeti feltárások, amelyek nem csupán a templom és az egykori kolostor környezetére terjedtek ki, hanem a templombelsőre is.

Az ásatások eredményeként az épületegyüttes eddig kevéssé ismert korszakairól, például a török hódoltság idejéről és az akkori szerzetesi életről is derültek ki adatok.

Új kiállítótér fogadja majd be a templom nyugati kapujának és szentélyének eredeti szobrait, az épületen ugyanis nem lehetséges tovább megőrizni a romlásnak indult faragványokat, ezeket évek óta másolatokkal helyettesítik.

2020 elején megkezdődött a Szent György templom déli, majd  északi mellékhajójának restaurátori feltárása, ezt követi a falfelületek és tagozatok tisztítása, majd a sérülések szükséges mértékű javítása, a festett felületek konzerválása, restaurálása.

Felújítják az épületegyütteshez tartozó Szent Jakab-kápolna tetőszerkezetét, oltárát és faliképeit is.

 

A Jáki templom Szombathelytől 10 km-re délre, a Jáki-Sorok-patak völgyében fekvő falu központjában található.

(Fotók: MTI/Varga György)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play