300 éve született a 18. századi Róma hírnevének öregbítője

2020. október 3.

print Hetedhétország.hu

300 éve született a 18. századi Róma hírnevének öregbítője

1720. október 4-én született Giovanni Battista Piranesi művein keresztül láthatjuk, milyenek voltak Róma azon nevezetességei a 18. században, amelyek napjaikban is turisták özönét vonzzák az örök városba.300 éve, 1720. október 4-én született Giovanni Battista Piranesi egy kőfaragó mester fiaként, itáliai rajzművész, rézmetsző, építész, aki művészet-elmélettel is foglalkozott. Az ókori Róma és környéke épületeit ábrázoló nagyméretű rajzaival öregbítette a város hírnevét, ösztönözte a klasszikus korszak régészeti kutatását, a klasszicista stílusirányzat kialakulását.

Róma azon nevezetességeit ábrázolta, amelyek napjaikban is turisták özönét vonzzák az örök városba. Így látható például a Trevi-kút, Vespasianus temploma, a Pantheon, az Angyalvár, a Colosseum, valamint a Szent Péter tér a Bazilikával 250-260 évvel ezelőtti állapotban.

Piranesi: Veduták, F. Romanum Septimus Sev. diadalíve, F. Romanum rommező, Colosseum, Maxentius bazilika (c) wikipedia

Piranesi a kora barokk különleges alkotóművésze: egy személyben volt építész, képzőművész, tervező, régész, rekonstruktőr. Az antik Róma műemlékeiből, építészeti maradványaiból rekonstruálta egyrészt az ő szerinte hajdan volt állapotot és felmérte azt, ami a 18. századi Rómára jellemző volt, s egy páratlan látképsorozatot készített.

A művész napjainkig tartó ismertsége elsősorban az 1745 és 1750 között készített grafikai sorozatának köszönhető. A Carceri - Börtönök tizenhat kartonból áll.

A francia akadémia ösztöndíjasaival közösen dolgozott egy Rómáról készülő kis emléklap sorozaton, amely 1745-ben Varie Vedute di Roma Antica e Moderna címmel jelent meg: 137 rézkarc az antik és a korabeli Rómáról. 

Hatalmas életműve magába foglalja az ókori művészetről szóló elméleti munkákat, a görög és római művészettel kapcsolatos vitairatokat, a megvalósult és a csupán fantázia szintű építészeti terveket, kiadói és műkereskedői tevékenységet, valamint a műtárgyrestaurátori munkálatokat egyaránt. 

A budapesti Szépművészeti Múzeum is rendelkezik Piranesi művekkel; Stróbl Alajos, aki a képzőművészeti egyetemen tanított egykor, az intézménynek ajándékozta a birtokában lévő Piranesi műveket.

(Borítókép: Piranesi: Veduták, Trajanus oszlopa, Trevi-kút (c) wikipedia)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play