Ezek 2021 legutasbarátabb pályaudvarai Európában

2021. április 11.

print Hetedhétország.hu

Ezek 2021 legutasbarátabb pályaudvarai Európában

A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Choice Center 2021-ben olyan mutatókat vizsgált mint megközelíthetőség, tisztaság, gasztronómiai kínálat, célállomások száma és az ingyenes internetkapcsolat megléte.





A fogyasztóvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezet, a Consumer Choice Center rendszeresen készít különböző ranglistákat az utasok tapasztalatai alapján, például a legjobb repülőterekről és pályaudvarokról. A 2021-es "European Railway Station Index" a kontinens ötven legnagyobb pályaudvarát vizsgálta, amiből végül a tíz legjobbat választották ki.

A lista olyan mutatókat vizsgált mint megközelíthetőség, tisztaság, hazai és nemzetközi célállomások száma és az ingyenes internetkapcsolat megléte. Ezen kívül figyelembe vették még az éves utasforgalmat, a liftek és mozgólépcsők valamint a mozgáskorlátozott utasok számára rendelkezésre álló mellékhelyiségek számát, a vásárlási élményt és a gasztronómiai kínálatot,  illetve, hogy vannak-e autómegosztók a közelben.

A németországi lipcsei Leipzig Hauptbahnhof vezeti Európa legjobb vasútállomásainak listáját. Az állomás a legtöbb belföldi úti célt, valamint számos üzletet és éttermet kínál. Több különböző vasúttársaság használja a Lipcsei Hauptbahnhofot, amivel kiemelkedett az első 5 között.

A Consumer Choice Center 2021-ben a Bécsi Főpályaudvart választotta a második legutasbarátabb pályaudvarnak Európában. A 2015-ben átadott, 109 hektáron elterülő Bécsi Főpályaudvar, a Wien Hauptbahnhof kiemelkedő szolgáltatásainak köszönhetően a második helyre került a listán, maga mögé utasítva például a londoni St. Pancras pályaudvart és az Amsterdam Centraalt valamint a moszkvai Kazanyi pályaudvart.

A Wien Hauptbahnhof a fenti kritériumok alapján kiemelkedően jól teljesített. A létesítmény területén kilencven üzlet található – például élelmiszerbolt, drogéria, bank –, illetve számos étterem és szolgáltató. A pályaudvar egyúttal egy nemzetközi közlekedési csomópont, hiszen minden osztrák távolsági vonat a Hauptbahnhofra érkezik, három transzeurópai vasúti folyosó is összefonódik itt, illetve a repülőtér is könnyedén elérhető az innen induló járatokkal. Az állomás jól megközelíthető metróval, busszal, villamossal, biciklivel vagy autóval. Utóbbiak számára hatszáz parkolóhely áll rendelkezésre, illetve kerékpártárolókat is kialakítottak. A pályaudvar ezen kívül környezetbarát szemléletmódjával is kitűnik: energiaellátását a jövőben egy 1.200 négyzetméteres napelemrendszer biztosítja, amit geotermikus hűtő- és fűtőrendszer is kiegészít.

A10 legjobb pályaudvar Európában 2021-ben:

1. Leipzig Hauptbahnhof (Lipcse)

2. Wien Hauptbahnhof (Bécs)

3. St. Pancras (London)

4. Amsterdam Centraal (Amszterdam)

4. Moszkva Kazansky (Moszkva)

5. Frankfurt Hauptbahnhof (Frankfurt)

5. München Hauptbahnhof (München)

6. Moszkva Kurszkij (Moszkva)

7. Milano Centrale (Milánó)

8. Birmingham New Street (Birmingham)

 

(Nyitókép: Bécsi Főpályudvar © ÖBB/Philipp Horak)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play