» Piggyland

» Piggyland » Magyarország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A forrásnak a területen egykor élt sok vaddisznó miatt lett Disznófő a neve.


A Disznófő-forrás egy természetes forrás, amely Budapest XII. kerületében, a Szilassy út 18. szám alatt fakad. A forrás 1686 után a Sauwiese, illetve Saukopf neveket kapta. A területen egykor élt sok vaddisznó miatt lett ez a neve (sau = koca).

Az 1982-es Budai-hegység útikalauz szerint nevét tévesen értelmezték, a Disznőfő nem disznófejet jelent hanem Disznó-forrást. A fő utótag régen forrást jelentett (Vízfő = Víz-forrás).

A forrásháza az 1820-as évek végén épült, az 1890-es években pedig egy vasból készült csorgófejet kapott, ami egy vadkanfejet ábrázol. Ezt 1955-ben lebontották, majd később eredeti formájában helyreállították.

I. Mátyás magyar király vadászkastélya a Zugligetben, a forrás közelében állt. A kastély vízellátását ez a forrás szolgáltatta.

A Disznófő-forrás ma népszerű kirándulóhely, vendéglő is áll itt Disznófő vendéglő néven, ami az 1840-es években épült, és a nevét a kútház homlokzatán lévő vas vadkanfejről kapta. 1857-ben már igen népszerű volt, befogadóképességét 600 fősre növelték. 1990–91-ben 120 fő ellátására volt képes.Tartomány:Magyarország
Cím:Szilassy út 18.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward