» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Trentino


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Két kultúra városa: Közép-Európa és Olaszország találkozik az Adige folyónál, alpesi hangulat és mediterrán könnyedség. A város egyike Olaszország leggazdagabb és legvirágzóbb városainak.


Különböző tanulmányok szerint Trento nemcsak Olaszország legzöldebb városa. Az észak-olaszországi Trentino régió fővárosa az életminőség tekintetében is az élen áll, és a harmadik helyen áll az olaszországi rangsorban. 

Itt tartották 1545 és 1563 között a tridenti zsinatot.

Olaszország, Trento, Mediterrán

Trento (c) pixabay

LÁTNIVALÓK

Az óváros

"El Giro al Sass" - ezt a kifejezést használják a trentinóiak, amikor sétálnak a sétálóövezetként kialakított óvárosukban. Az elnevezés a kő (dialektusban sass) kifejezésből származik, amely a régi városrész építőanyaga volt. Ma a látogatók a múlt nyomait fedezhetik fel a paloták freskóiban, vagy megcsodálhatják a Palazzo Pretoriót, a San Vigilio katedrálist és a Piazza del Duomo lenyűgöző Neptun-kútját.

Museo delle Scienze (részletek)

A Muse Európa egyik legjelentősebb múzeuma, és olyan koncepcióval inspirál, amelyben a tapintás és a kísérletezés kifejezetten megengedett. A látogatók hat emeleten bővíthetik ismereteiket a világról és az alpesi régióról. A tudományos múzeumban megismerkedhetnek a dinoszauruszokkal, az ősemberrel, az emlősökkel, valamint a gleccserekkel és az erdőkkel. A múzeum programját számos rendezvény és időszaki kiállítás egészíti ki.

Az Adige folyó egykori ipari területén található fantasztikus tudományos múzeumot Renzo Piano sztárépítész tervezte: öt emeletnyi üveg és fa, messziről látható tornyokkal. Itt semmi sem poros és múzeumszerű, hanem minden könnyű és átlátható: kitömött madarak "repülnek" a nagy belső udvaron, dinoszauruszcsontvázak lebegnek a padló között, és szarvasok küzdenek egymással a korlátokon. Játékok és interaktív tevékenységek invitálják a látogatókat a kiállítási tárgyak felfedezésére, amelyek közül soknál kifejezetten szerepel, hogy "az érintés megengedett" - nagyszerű szórakozás a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A tetőteraszról pedig csodálatos kilátás nyílik az egész Adige-völgyre.

Castello del Buonconsiglio

Az óváros szívében található, jó állapotban fennmaradt erődítmény egykor a hercegpüspökök székhelye volt. Ma a Buonconsiglio kastélyban múzeum és különböző időszakos kiállítások találhatók. Gyönyörű freskóival és óntornyaival Trentino legfontosabb vára. A látogatóknak nem szabad kihagyniuk a sastorony falait, amelyeket a naptárciklus, egy híres gótikus remekmű díszít.

A kerek erődített torony és a csengettyűs fal számos térről és utcáról látható. A Castello több mint 500 éven át a trentinói hercegpüspökök otthona volt, ma pedig múzeumként működik, változó különleges kiállításokkal, régészeti gyűjteménnyel és képtárral. A csúcspontot azonban a Loggia Romanino reneszánsz freskói jelentik. Öt árkádja allegóriákkal és mitikus alakokkal van festve: Vénusz, Ámor, a gráciák és férfi aktok díszítik a lunettákat, valamint olyan bibliai témák ábrázolásai, mint Sámson és Delila, Holofernész véres vége, vagy olyan ókori történetek, mint Lukrécia öngyilkossága.

Élvezet a heti piacon

A trentói heti piacokon sétálgatva a látogatók nemcsak a friss termékeknek örülhetnek, hanem a helyiekkel való beszélgetésnek és a termékeik megismerésének is. A választék a Val di Gresta-völgyből származó kiváló minőségű zöldségektől a közvetlenül az alpesi legelőkről származó hegyi sajtokon át a Val di Non-völgyből származó frissen szedett gyümölcsökig terjed. A két legnagyobb termelői piacot szombat délelőttönként a Piazza Dante téren, szerdánként pedig a Via Fabio Filzi utcában tartják.

Hegyi felvonó

A közvetlenül a vasútállomás mögött található felvonó négy perc alatt eljut az Adige folyó partján lévő völgyállomásról a 600 méter magasan fekvő Sardagnába.

Innen a látogatók csodálatos kilátást élvezhetnek a városra és a környező hegyekre. A két kabinos felvonó négy perc alatt teszi meg a 400 méteres szintkülönbség.

Acquario di Trento (részletek)

Trento-Malè-Mezzana vasútvonal

Trentóból indul a Malè vasútvonal, amely a Trentino gyönyörű Val di Non és Val di Sole vidékén kanyarog, majd az Adamello-hegység és az Ortler-Alpok közé szorított Mezzana faluban ér véget.

A vasút télen népszerű, mivel a régió legnevezetesebb síparadicsomai, például Marilleva közelében áll meg, de más évszakokban is szép, különösen nyáron, amikor a szomszédos kerékpárúton gyalog vagy kerékpárral vissza lehet jutni Trentóba.

KARÁCSONY

November vége és január eleje között nyitják meg kapuikat a trentinói karácsonyi vásárok. A régió legrégebbi karácsonyi vására a híres "Mercatino di Natale" Trento szívében van. A látogatók számos fából készült bódéban helyi kézműves termékeket és regionális finomságokat kóstolhatnak.

Trento közvetlen közelében egy nagyon különleges piac, a "Natali della Vallagarina" található, amely 17 települést foglal magában. Kis hegyi falvak és városok egyesítették erőiket, hogy fényeikkel és hangjaikkal, művészetükkel és kultúrájukkal, szokásaikkal és hagyományos konyhájukkal egy még mindig meglehetősen ismeretlen Trentinóról meséljenek.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Trento
GPS: 46° 3′ 59.12208″, 11° 7′ 32.73636″
Honlap: https://www.discovekörtrento.it/home

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward