» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Trento melletti Monte Bondone síterepen nyáron kellemes kirándulást tehetünk. A hegyről csodálatos kilátás nyílik a Brenta Dolomitokra és Trentóra.


Giro D'Italia

A Trentóból induló, 17,6 kilométeren 1375 méter szintet felvonultató emelkedő legendássá az 1956-os Giro d'Italia jóvoltából vált, amikor is július 8-án a 242 kilométeres Merano-Trento szakaszon az összetett tabella szempontjából veszélytelen luxemburgi versenyző, Charly Gaul másodmagával megszökött a mezőnytől. Esős, hűvös idő volt, mely odáig fokozódott, hogy a célvonalnak helyet adó Bondone csúcsát már stabil 15 centis hó borította. A szökést az esélyesek nem igazán vették komolyan, a zord idő miatt pedig sokan a szakasz lefújásában reménykedtek. Ez azonban nem történt meg, így szökevénytársát lerázva az össze-vissza fagyott Gaul 88 kilométert egyedül hajtva elsőként érkezett a Bondone 1655 méteres csúcsára, ezzel pedig mintegy 8 perc előnnyel átvette a vezetést az összetettben. Az 1956-os Girót ezen a hegyen Gaul nyerte meg, ugyanis innentől kezdve megtartotta előnyét egészen Milánóig.

Az útvonal Charly Gaul nevét viseli, 38 hajtűkanyar és 7,8% átlagemelkedés vár az autósokra és a biciklisekre.
Charly Gaul Pfaffentalban, Luxemburgban született 1932-ben. 1949-ben kezdett el kerékpározni. Profi kerékpáros karrierje 1953-ban indul, majd nemsokára hegyi menőként írja be magát a kerékpáros sporttörténetbe. Specialitása az volt, hogy kiemelkedően teljesített fagyos, csapadékos, kemény időjárási körülmények között, ezzel a képességével számtalanszor aratott győzelmet. Tíz Tour de France-on vett részt, egyszer győzedelmeskedett (1958), tíz szakaszt nyert, és kétszer lett a hegyi összetett győztese (1955, 1956). Hét Girón indult, ebből kettőt meg is nyert (1956, 1959), ugyanebben a két évben a hegyi pontversenyben is a legjobbnak bizonyult. Gaul hegyi menő kvalitását jól jellemzi, hogy a francia és az olasz körversenyek történetében 38 olyan alkalmat tartanak nyilván, amikor a mezőny előtt magányosan ért fel egy-egy hegy csúcsára. Ebből a szériából a legemlékezetesebb éppen a Monte Bondonén bemutatott szólója. Profi pályafutását 1965-ben fejezte be, ezután a közszerepléstől visszavonultan élt. 2005-ben hunyt el.

Aki nem autóval vagy kerékpárral indul Gaul nyomába, az választhatja a fedett (buborékos), 4 személyes ülőliftet is (hegyállomás 1500 méteren van). A hegyen egy hegyi tavacska (biotop), és egy botanikus kert található.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Trento
Cím:Monte Bondone
GPS: 46° 2′ 20.70852″, 11° 3′ 27.92196″
Honlap: http://www.discovertrento.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward