Bécsi nyár: Kultursommer a koronavírus árnyékában

2021. július 4.

print Hetedhétország.hu

Bécsi nyár: Kultursommer a koronavírus árnyékában

A Bécsi Városháza elé kihelyezett székekre esténként bárki letelepedhet, hogy belehallgasson kicsit kedvenc operájába. Idén ráadásul akár be is oltathatja magát koronavírus ellen.Bécsi filmfesztivál: oltás és kultúra egyben

Igazi jubileumi programmal készül a 30. évfordulóját ünneplő bécsi szabadtéri filmfesztivál, a Filmfestival auf dem Rathausplatz, amely 2021. július 3-án veszi kezdetét. A Bécsi Városháza elé kihelyezett székekre esténként bárki letelepedhet, hogy belehallgasson kicsit kedvenc operájába. Idén ráadásul – előzetes időpontegyeztetés nélkül – akár be is oltathatja magát koronavírus ellen.

Mára elmaradhatatlan részévé vált az osztrák főváros nyári kulturális kínálatának a Városháza előtti téren megrendezett szabadtéri filmfesztivál, a Filmfestival auf dem Rathausplatz, amely idén ünnepli 30. jubileumát. A 2021. július 3-tól szeptember 4-ig tartó fesztivál az évek során a bécsi életöröm ünnepévé vált, amire talán még sosem volt olyan nagy szüksége az osztrák főváros lakóinak, mint a koronavírus-járvány miatti szigorú lezárások után.

A Bécsi Városháza mesébe illő kulisszái előtt a sötétedés beköszöntével kezdődnek a vetítések, a székekre pedig bárki letelepedhet. Az idei program magáért beszél, számos olyan opera, koncert és hangverseny szerepel benne, amely világszerte óriási kasszasiker volt. Felcsendül majd például Verdi La Traviata-ja, Bizet Carmenje és Puccini Pillangókisasszonya, a könnyedebb műfaj kedvelői pedig David Bowie, Alicia Keys, Avicii, Shakira és Anastacia egy-egy koncertjét hallgathatják meg újra. De szerepel a programban a Bécsi Filharmonikusok 2020-as Nyáréji és 2021-es Újévi koncertje, A három tenor 1994-es koncertje, Quincy Jones párizsi fellépése és több musical is. Aki pedig megéhezett vagy megszomjazott, az gazdag gasztronómiai kínálatból válogathat a környező standoknál.

Idei újdonság, hogy egy oltópontot is felállítottak, így a látogatók és arra járók hirtelen felindulásból akár be is oltathatják magukat koronavírus ellen. Az oltópont a fesztivál teljes időtartama alatt, 17 és 22 óra között tart nyitva, előzetes időpontfoglalás nem szükséges. És ha valaki közben mégis megfutamodna a tűtől, akár időpontot is kérhet későbbre bármelyik bécsi oltóközpontba.

Családbarát nyári fesztivál

Július 3-án kezdődik és augusztus 15-ig tart Bécs nyári kulturális fesztiválsorozata, a Kultursommer. Kétezer művész városszerte több mint negyven helyszínen várja az érdeklődőket. Az ingyenes fesztivált a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara nyitotta meg a Városháza előtti téren.

2020-ban, a koronavírus nyári visszaszorulásának idején indította útjára Bécs Városa az első Kultursommert, az osztrák főváros művészeti fesztiválját. Most, hogy a járványügyi mutatók ismét javaulnak, újból megrendezik a nívós eseményt, immár kibővítve: még több helyszínen, még családbarátabb módon, saját klubszínpaddal.

A 2021. július 3-án kezdődő fesztivált a bécsi Városháza előtti téren, a Rathausplatzon a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara nyitotta meg. A zenekar Beethoven 9. szimfóniáját játszotta a híres Örömódával, amelynek szövegét Michael Köhlmeier író külön erre az alkalomra újrafogalmazta. A zenekart egy tizenöttagú nemzetközi gyerekkórus kísérte.

A fesztivál műfajkínálata igen széles, így mindenki megtalálja a neki tetsző programot. Sokféle koncerttel várják az érdeklődőket, lesz például pop, hip-hop, jazz és bécsi Wienerlied is. Ezen kívül felolvasóestek, slam poetry, kabaré, színházi- és táncelőadás és modern cirkusz is színesíti a választékot. A kisgyermekes családok és az idősebbek is sokféle program közül válogathatnak. 25 idősotthon udvarán hallható majd muzsika.  

A fiatalokról sem feledkezett meg a város. Több színpadon is lesznek például elektronikus zenei koncertek, a 22. kerületben, a Donaustadtbrücke alatt pedig az UniCredit Bank Austria jóvoltából tizenkét estén át DJ-k szórakoztatják a nagyközönséget, többek között funky, house és rave koncertekkel. Erre a helyszínre viszont – a többivel ellentétben – jegyet kell váltani. Ez 10 euróba kerül és gasztronómiai utalvánnyal is fizethető (a fogyasztás ösztönzése érdekében minden bécsi háztartás egy 25-50 euró értékű utalványt kapott a várostól, amit helyi kávézókban vagy vendéglőkben lehet beváltani).

A  Kultursommer július 3-tól augusztus 15-ig tart, a fesztivál eseményei általában minden héten csütörtök és vasárnap között, 18:30-tól 20:00 óráig zajlanak.

Bécs szigorított a járványügyi szabályokon

Július 1-jén jelentősen enyhültek az országos járványellenes korlátozások. Nem úgy a fővárosban, ahol néhány ponton szigorítottak is a szabályokon. A gyerekekre már 6 éves kortól vonatkozik a 3G-szabály, az otthon elvégezhető antigén teszteket pedig mostantól nem fogadhatják el például az éttermekben és a strandokon.

A szigorítások részben a legfiatalabbakat érintik: Bécsben mostantól már a 6 évnél idősebb gyerekek esetében is bizonyítani kell, hogy egészségesek vagy átestek a fertőzésen, ha például étterembe vagy strandra mennek. Michael Ludwig polgármester szerint erre azért van szükség, mert nyáron szünetel az iskolai tesztelés. A városvezető szerint a Bécsben azonosított fertőzések 40%-áért a 19 év alatti korosztály felelős, a fertőzési láncokat pedig csak a folyamatos teszteléssel lehet megszakítani.

Egy másik szigorítás a felnőtteket érinti: az eddig 24 órán át érvényes, otthon végezhető antigén-gyorstesztek már nem felelnek meg a 3G-szabály előírásainak, a vendéglátóhelyek csak az ellenőrzött, például tesztutcán vagy gyógyszertárban végzett antigénteszteket fogadhatják el, és helyben sem végezhető belépésre jogosító gyorsteszt.

A szigorítás a PCR-alapú teszteket nem érinti, így az Alles Gurgelt akció keretében végzett próbák is érvényesek maradnak. Bécsben továbbra is rendszeresen tesztelik majd például az óvodák és a gasztronómia dolgozóit.

A főváros vezetése a koronavírus delta-variánsának veszélye miatt döntött úgy, hogy nem veszi át az összes, országos szinten érvényes enyhítést. A szigorítások augusztus végéig érvényesek, ezt követően újra értékelik a helyzetet.

Az élet többi területén Bécs is követi az országos szabályokat: A Wiener Linien járatain például már bármilyen maszk megfelelő, nem kötelező FFP2 szintű maszkot hordani. Aki viszont fedetlen orral és szájjal utazik, annak a jövőben is 50 Euró büntetést kell fizetnie.

(Címlapfotó: Filmfesztivál a Bécsi Városháza előtt, 2020 © Stadtwienmarketing / Georg Krewenka)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play