A Colosseum titkos alagúthálózata most először nyílik meg a nagyközönség előtt

2021. július 6.

print Hetedhétország.hu

A Colosseum titkos alagúthálózata most először nyílik meg a nagyközönség előtt

Róma híres Colosseumának ősi földalatti alagútjai először nyílnak meg a nagyközönség előtt. Egy új sétányon keresztül juthatnak be a látogatók a titkos alagúthálózatba.

A Colosseum padlója alatt, amely gladiátorviadaloknak, színlelt tengeri csatáknak, színházi előadásoknak és hátborzongató nyilvános kivégzéseknek adott otthont, egy egészen más világ húzódik.

A titkos földalatti világ vagy "hypogeum" földalatti kamrák és hatalmas boltíves folyosók tárháza volt, ahol gladiátorokat, rabszolgasorban tartott embereket és vadállatokat tartottak, és ahol díszleteket készítettek. Fent tömegek gyűltek össze, hogy megnézzék az állatokkal vagy egymással harcoló gladiátorokat, az utolsó csatákat az 5. században vívták itt.

I.e. 80-tól az i.sz. 523-ban tartott utolsó előadásig a közönségnek tilos volt a színpad szintje alá belépnie. Először 2010-ben nyílt lehetőségük arra, hogy lenézzenek a földalatti szintre, amikor egy kis részt megnyitottak. Most azonban egy 2018-ban megkezdett nagyszabású restaurálási projekt keretében lehántották a rétegeket, így a látogatók egy új, 160 méteres járható sétányon keresztül felfedezhetik az arénát átszelő eredeti alagutak egy részét. Felfedezhetik a kamrákat, láthatják a felvonóaknákat, amelyek a csapóajtón keresztül emelték az állatokat és az embereket a vérszomjas tömeg elé, és nagyobb, néha véres részletességgel ismerhetik meg a 2000 éves műemléket.

Ez a Tod's olasz cipőgyártó által finanszírozott, folyamatban lévő restaurálási projekt második szakaszának végét jelenti. Az első fázisban a Colosseum homlokzatát tisztították meg, az utolsó részben pedig 2024-ben restaurálják a galériákat, új világítási rendszert telepítenek és új látogatóközpontot hoznak létre. 

Ez még nem minden. Az olasz Milan Ingegneria cég finanszírozott restaurálási projekt, egy új, 3000 négyzetméteres, behúzható padlót épít, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy az 1800-as évek vége óta először sétálhassanak át Olaszország legnépszerűbb látványosságán.

Az eredeti, fából készült, homokkal borított padlót eltávolítják, majd a régészek feltárják az aréna földalatti szintjeit, ezután az új csúcstechnológiás padlót a helyére építik. A rozsdamentes acélból készült és fával borított padló visszahúzható lesz, és különböző konfigurációkban használható, távolról irányítható. A cél az, hogy gyorsan le lehessen fedni az újonnan megnyitott földalatti hálózatokat, hogy szükség esetén meg lehessen védeni az esőtől vagy ki lehessen szellőztetni.

A padló eltávolítható, ha a jövőben megváltoznak a Colosseummal kapcsolatos tervek. A padlóval lehetőség nyílik arra, hogy az ókori amfiteátrumban rendezvényeket, például színházi előadásokat és koncerteket tartsanak.

"Ez egy jelentős technológiai beavatkozás lesz, amely lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy ne csak a földalatti termeket láthassák, hanem az aréna közepén állva a Colosseum szépségét is megcsodálhassák"

- mondta Dario Franceschini kulturális miniszter.

A földalatti terület a Full Experience Colosseum jeggyel látogatható.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play