» Magyarország

» Magyarország » Bács-Kiskun


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az izsáki Kolon-tó Bács-Kiskun megye egyik kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi értéke, a Kiskunsági Nemzeti Park része.


A Kolon-tó a Kiskunságban leginkább veszélyeztetett, egyben az egyik legjelentősebb vizes élőhely. A  Kolon-tó jelentős kiterjedésű édesvízi síkláp és mocsárterület, amely a Duna-Tisza közi homokhát nyugati peremének felszíni és felszín alatti kiáramlási zónájában, a Turjánvidék középső szakaszán egy óholocén korú Duna mederben fekszik.

A madárvilág iránt érdeklődőknek nyújt élményt az Izsák határában elterülő Kolon-tó. A terület bejárására az Izsákot Soltszentimrével összekötő 12 km hosszú, sárga sáv jelzésű túraútvonalat és a hozzá kapcsolódó tanösvényeket ajánljuk. A Kolon-tó, mint Duna-Tisza köze legjelentősebb vizes élőhelye, nádas mocsarak, fűzlápok, zsombékosok hazája, ideális költő helye sok hazánkban előforduló gémfajnak.

A közeli Soltszentimre páratlan látványossága egy XIV. századi erődített templommaradvány, a Csonkatorony. A puszta közepén álló építmény mellett húzódó kanális, egykor a templomhoz tartozó vizesárok része lehetett. A sárga sáv jelzésű turistaút érinti ezt a látványosságot is.

Aqua Colun tanösvény

Az Aqua Colun tanösvény ismerteti a Kolon-tó jelenlegi állapotát és bemutatja a nagy kiterjedésű nádas-mocsár gazdag élővilágát. A tanösvény a sárga sáv jelzésű túraúton érhető el.

Bikatorok tanösvény

A tanösvény három kilométeren mutatja be a Kolon-tó igazi különlegességét, a homokbuckák és a láp közvetlen találkozását. A régió egyik legmagasabb pontján, a Bikatorok-hegyen, kilátóból tekinthetnek körbe a látogatók. A tanösvény bevezet az egyik legnagyobb élőhely-rekonstrukcióhoz, a Nagy-vízhez, ahol nagyobb, összefüggő nyílt vizet is láthatnak a kirándulók. Megismerhetjük még az egykori tájat, a tájátalakításokat, illetve a homok és a láp élővilágát is. A táj évszakonként különböző, gyönyörű képet mutat.Tartomány:Bács-Kiskun
Cím:Kolon-tó
GPS: 46° 46′ 18.84522″, 19° 20′ 46.12945″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward