Európa nagy gyógyfürdői a Világörökség részei lettek

2021. július 25.

print Hetedhétország.hu

Európa nagy gyógyfürdői a Világörökség részei lettek

Az UNESCO világörökségi bizottsága szombaton döntött arról, hogy "Európa nagy gyógyfürdői", Európa legjelentősebb fürdővárosai a Világörökség részei.

Az "Európa nagy gyógyfürdői" hét ország tizenegy fürdővárosából álló csoport, amelyet az UNESCO világörökségi listájára való felvételre jelöltek.

Az "Európa nagy fürdői" jelölés célja, hogy kiemelje a fürdőkultúra és építészet mint sajátos európai jelenség fontosságát és kiemelkedő egyetemes értékeit.

A 18. század elejétől kezdve az ókorig visszanyúló gyógyfürdőhagyomány teljes virágzásban bontakozott ki Európában, egész városokat alakított ki termál- és ásványvízforrásokkal. Ez nemcsak magukat a fürdő- és gyógyfürdőket foglalta magában, hanem az infrastruktúra nagy részét is, mint például a szállodákat, sétányokat, színházakat, parkokat és kiterjedt villanegyedeket.

A jelölés a következő tizenegy fürdővárost foglalja magában: Baden bei Wien (Ausztria), Spa (Belgium), Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně (mind Csehország), Vichy (Franciaország), Bad Ems, Bad Kissingen, Baden-Baden (mind Németország), Montecatini Terme (Olaszország) és City of Bath (Egyesült Királyság).

Stadt Baden im Wienerwald

Baden bei Wien (c) Niederösterreich Werbung/Michael Liebert

Baden bei Wien számított a jelölésre

Az "Európa nagy fürdővárosai" projekt a nemzetközi együttműködés nagyszerű példája."2012 óta a hét állam és tizenegy város szakértőinek együttműködése képezte az alapját a jelölési projekt előkészítésének és kidolgozásának, amelyben számos más nemzetközi szakértő és partner is részt vett minden szinten" - olvasható Baden bei Wien honlapján.

A badeni termálforrásokat először a római korban dokumentálták. A 15. századtól kezdve a város a Habsburg-ház alatt egyre nagyobb jelentőségre tett szert, majd 1793-tól II. Ferenc császár alatt Baden Ausztria vezető fürdőhelyévé vált. Ennek eredményeként 1820-ban megnyílt Európa első szabadon álló gyógyszállója, és legkésőbb 1870-re a város világszínvonalú gyógyhellyé nőtte ki magát.

"Ez a legnagyobb megtiszteltetés, amellyel valaha is egyedülálló történelmi örökségünket illették" - mondta Stefan Szirucsek (ÖVP), Baden polgármestere  egy nyilatkozatban. "A világörökségi listára való felkerülés tudatosítja bennünk, hogy mi teszi Badenet olyan kivételessé: a természeti gyógyforrások, a terápiás infrastruktúra és a különleges rekreációs táj különleges kombinációja."

Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) kormányzó is gratulált a jelöléshez: "A világörökségi listára való felvétel újabb kitüntetés gazdag szövetségi államunk számára, amely a Wachau világörökségi terület és a Semmeringi vasút mellett mostantól egy újabb világörökségi helyszínnel rendelkezik". 

Baden arra fogja használni az elismerést, hogy ismét felhívja a figyelmet a városra, mint Európa fontos fürdővárosára - mondta Baden bei Wien polgármestere. Baden Európa egyik legfontosabb egészségturisztikai célpontjává kíván válni. Ennek érdekében többek között felülvizsgálják a regionális tervezési koncepciót és felújítják a nyári arénát.

A világörökségi bizottság július 31-ig online és a kínai Fuzhuo városában ülésezik. Általában évente dönt új kulturális és természeti helyszínek felvételéről a világörökségi listára, és foglalkozik a felvett helyszínek állapotával. A tavalyi találkozót a világjárvány miatt elhalasztották. Jelenleg 167 országban 1120 kulturális és természeti helyszín szerepel a világörökségi listán. Közülük 51 veszélyeztetettnek számít.

A mintegy 40 új világörökségi helyszínre benyújtott jelölés között bizakodva várták a döntést a nagy európai gyógyfürdőkről. A Világörökség Bizottság tanácsadó testülete, a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa néhány hete javasolta, hogy a fürdővárosokat vegyék fel a világörökségi listára.

(Címlapfotó: Thermalstrandbad Baden (c) GG Tourismus der Stadtgemeinde Baden/Romana Fürnkranz)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play