» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia

Garnitzenklamm - Kirándulás a vízesésekkel teli, vadromantikus szurdokban


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A vízesésekkel teli, romantikus szurdokon át egy geológiai tanösvény vezet.


Vad, dübörgő Garnitzenklamm-szurdok

Hermagortól délre a Garnitzenbach patak 4,5 km hosszú szurdokban zúdul lefelé. A szurdokban végigkísér minket egy informatív geotúra, amely a természeti emlék különleges jellegzetességeiről mesél.

A zabolátlan vizek morajlása visszhangzik a magasodó sziklafalak között. A habzó víz lépésről lépésre, kavargó edényről kavargó edényre halad lefelé, óriási sziklák mellett, amelyek valamikor a falakról a szurdokba zuhantak.

Az, hogy ez a lenyűgöző szurdok egyáltalán létezik, egyrészt a hegységben található geológiai törésvonalnak köszönhető, amely kisebb ellenállást nyújtott a víznek, mint a környező sziklák, másrészt az utolsó jégkorszak gleccsereinek eróziós erejének, amelyek olvadásukkor hatalmas patakokat küldtek a völgy felé, hatalmas mennyiségű törmelékkel.

A karintiai Gailtal-völgyben, Möderndorf közelében, a Hermagortól 2,5 km-re délre fekvő Garnitzenklamm-szurdok korát 10 000 év körülire becsülik. A szurdok bejáratánál található legrégebbi kőzetek - és egyben a Karni-Alpok legrégebbi sziklái is - 460 millió évesek, a legfiatalabbak a szurdok felső végénél pedig mintegy 250 millió évesek.

A szurdokon átvezető geotúraútvonal izgalmas betekintést nyújt a mintegy 4,5 km hosszú szurdokvidék kialakulásának történetébe.

A szurdok kevéssé kiépített, az út sok helyen sziklás, csúszós (kapaszkodást könnyítő korlátok nélkül), ezért a túrázást kedvelőknek ajánlott.

A túra a szurdok bejáratánál lévő parkolóból indul, Möderndorftól kb. 1 km-re délre, Hermagor közelében. Négy szurdokszakasz van, többféle kijárati lehetőséggel és változattal a visszaútra - az ösvény egyre nagyobb kihívást jelent, minél feljebb túrázunk a szurdok vége felé.

Összesen kilenc hídon, köztük néhány hosszú íves hídon keresztül kanyarog az út egyre beljebb és beljebb a völgyben, hol balra, hol jobbra a Garnitzenbach patak partján. A patakmeder helyenként több méteres sziklákkal van tele. Ezek a sziklák sávos mészkövek, amelyek a kétoldali meredek sziklafalakat is alkotják. A különböző színű rétegek, amelyek a mészkőben található különböző kísérő ásványokra (pl. zöld klorit) vezethetők vissza, adják az elnevezést. A fosszilis leletek arra utalnak, hogy ezek a szalagmészkövek 380 millió évvel ezelőtt egy tengerben rakódtak le. Fiatalabb kőzetekkel fedve két hegységképződésen mentek keresztül - a rájuk ható hatalmas nyomás a mészkövet durva szemcséjű márvánnyá alakította át.

A 4,5 km hosszú szurdok autóval könnyen elérhető, a bejáratnál ingyenes parkoló van.

Belépő 2019-ben: felnőtt 5.30 euró, gyerek 2 euró.Tartomány:Karintia
Település:Hermagor
Cím:Garnitzenklamm
GPS: 46° 35′ 37.3704″, 13° 20′ 34.57824″
Honlap: http://www.garnitzenklamm.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward