LIMES: Magyarország nélkül került fel az UNESCO világörökségi listájára

2021. augusztus 5.

print Hetedhétország.hu

LIMES: Magyarország nélkül került fel az UNESCO világörökségi listájára

Felkerült az UNESCO a világörökségi helyszínek listájára a dunai limes vonalának németországi-ausztriai-szlovákiai szakasza. Magyarország, bár évtizedekig dolgozott rajta, nemrég visszalépett a dunai limes vonal közös pályázatától.Felvette a világörökségi helyszínek listájára a dunai limes vonalának németországi-ausztriai-szlovákiai szakaszát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága.

Az Orbán-kormány az utolsó pillanatban hátrált ki a Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával közös pályázatából. A limes magyar szakasza így kimaradt a világörökségi helyszínek közül. A teljes visszalépést megelőzően, a magyar kormány 2019 májusában úgy döntött, hogy – a nemzetközi partnerekkel való egyeztetés nélkül – kiveszi a Hajógyári-szigeten található helytartói palotát a jelölésből. A lépés komoly felháborodáshoz vezetett, nélküle már tavaly odaítélhették volna a világörökségi címet.

A kilépés oka, hogy a sziget érintett, déli részét a Petőfi Irodalmi Múzeumnak adták, hogy ott Demeter Szilárd miniszteri biztos vezetésével „könnyűzenei és popkulturális központ” létesüljön ott, egy 23 milliárd forintos beruházás keretében.

Mindenesetre Ausztria örül az elismerésnek. A limes 357,5 kilométeres osztrák szakasza Felső-Ausztria, Alsó-Ausztria és Bécs tartományokban található. A régészeti lelőhelyet foglalnak magukban, amelyek ma is tanúskodnak az ősi határerődítések menetéről erődökkel, őrtornyokkal és a hozzájuk kapcsolódó polgári településekkel és közlekedési útvonalakkal.

"A világörökségi cím szenzációs turbó a kutatás és az oktatás számára"

- mondta a Bécsben a Vindobona ásatásokat végző Bécsi Városi Régészet munkatársa

A díj nagyszerű elismerése a régészeti munkának, és mostantól a kutatásra is felhívja a közvélemény figyelmét.


A limes, a Római Birodalom határvonala egykor Nagy-Britanniától Európán át, egészen Észak-Afrikáig húzódott. Az UNESCO célja a teljes, 6000 kilométeres határvonal felvétele a világörökségek közé.

A most világörökségi listára került Duna-menti limesrész a németországi Bad Göggingtől a szlovákiai Izsa községik húzódik. A Rajna menti szakasz 400 kilométeres, Rheinbrohltól a hollandiai Északi-tengeri partvidékig tart. Korábban a világörökségi helyszínek közé emelték a Nagy-Britanniában lévő Hadrianus falát (1987) és Antoninus falát (2008), valamint a Németországban lévő felső germán-raetiai limesszakaszt (2005) is. A listára újonnan felvett területekkel a Római Birodalom egykori határvonala egészen Skóciától Szlovákiáig felkerült a világörökségi listára.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu