Klímavédelem és művészet: Kiállították a világ legértékesebb művét Bécsben

2021. november 7.

print Hetedhétország.hu

Klímavédelem és művészet: Kiállították a világ legértékesebb művét Bécsben

Hetek óta izgalomban tartotta a művészet kedvelőket Bécsben egy rejtélyes mű, amelyről azt híresztelték, hogy "A világ legértékesebb műve". Most végre lehullott a lepel a titokról, bemutatták a Leopold Múzeumban.A bécsi Leopold Múzeumban november 4. óta látható a "Levegő" című, csak egy kerettel körülvett alkotás. A tiszta levegőt, amelyet meg kell őrizni, még értékesebbnek kell mutatni, mint a különböző művészek számos remekművét.

Moritz Stipsicz kereskedelmi igazgató és Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter a "világ legértékesebb műve" előtt: "A mi levegőnk".© Leopold Museum, Wien 2021 | Fotó: Julian Frener

A kampány az osztrák Éghajlatvédelmi Minisztériummal együttműködésben jött létre. A múzeum hangsúlyozta a művészet szerepét:

"A művészet a legprogresszívebb formájában rámutat a problémákra és a sérelmekre, és megoldásokra ösztönzi az embereket. Ez alól természetesen a veszélyeztetett környezet és így a jövőnk sem kivétel"

- mondta Hans-Peter Wipplinger, a Leopold Múzeum muzeológiai igazgatója.

"A Leopold Múzeum a bécsi modernizmus progresszív művészetének és eszméinek helyszíne és megőrzője. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy részesei lehetünk ennek az előremutató akciónak, és így még átfogóbban megérthetjük múzeumi küldetésünket" - tette hozzá Moritz Stipsicz kereskedelmi igazgató.

A Leopold Múzeum feladatának tekinti az értékes tárgyak védelmét - hangsúlyozta Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter a Zöld Párt részéről. Ez az önkép egybecseng az éghajlatvédelmi minisztériuméval:

"A tiszta levegő értékes áru, amiről gondoskodnunk kell. A KlimaTicket segítségével minden egyes ember segíthet. Aki klímabarát módon, tömegközlekedéssel utazik, az kipufogógázokat és CO2-t takarít meg. Ez jót tesz az éghajlatnak, a környezetünknek és a levegőnek, amelyet belélegzünk"

- mondta Gewessler.

A "kiállítás" december 3-ig tekinthető meg a Leopold Múzeum átriumában.

(Nyitókép: A mű leleplezése előtt © Leopold Museum, Wien/Julian Frener)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play