Óriási buli Rómában: Az Örök Város 2775 éves

2022. április 19.

print Hetedhétország.hu

Óriási buli Rómában: Az Örök Város 2775 éves

Róma 2775. születésnapja alkalmából négynapos bulit rendeznek.

A legenda szerint minden a Romulus és Remus ikrekkel kezdődött, akik két dombon telepedtek le, és megalapították az akkori Róma első települését i.e. 753-ban. Olaszországban ezt Natale di Roma (vagyis "Róma születése") néven ismerik, és idén ünneplik a 2775. évfordulóját.

Április 21-e a hivatalos dátum. Ekkor egy nagyszabású ünnepségen ünnepelhet az olasz főváros minden polgára és vendége. A programban számos idegenvezetés, oktatási rendezvény, avatóünnepség, kiállítás, koncert, színházi előadás és filmvetítés szerepel.

Tekintettel arra, hogy a város az ókori Római Birodalom fővárosa volt, a város, ahogy az elvárható, vonzza és népszerűsíti ezt az örökséget.

A Gruppo Storico Romano nevű történelmi színjátszó társaság több mint két évtizede kelti életre a történelmet csaták, események újrajátszásával, valamint az ókori színház és tánc bemutatóival Rómában. Ez a csoport most egy négynapos programmal készült (április 21-24.), amely az ókori római élet különböző aspektusait igyekszik bemutatni.

A legtöbb előadásukra a Circus Maximusban kerül sor, ahol a látogatók ingyenesen élvezhetik az előadásokat.

Április 21-én város összes múzeumába is ingyenes a belépés.

Lehetőség nyílik a Palilia mezőgazdasági szertartás megtekintésére is, amelyet a nyájak és csordák védelmezőjének, Pales istennőnek a tiszteletére tartottak. E hagyomány szerint a Vesta-szüzek szalmát, valamint feláldozott állatok hamuját és vérét osztogatták, majd háromszor átugrottak egy máglya fölött.

A pénteken az ókori római életre összpontosító egész napos programok lesznek, amelyek különböző szempontokat vizsgálnak, többek között az iskolát, az öltözködést, az orvostudományt és a vallást. Gladiátorok mutatják be fegyvereiket és harci technikáikat, a napot pedig ókori római zenei koncert zárja.

Szombat délután a Circus Maximus ad otthont a Harpastum mérkőzésnek, egy ókori labdajátéknak, amelyet Görögországból hoztak Rómába, és amelyet a szervezők a "rögbi ősének" neveznek. Ezt követi a Dea Roma, vagyis Róma istennőjének kukorékolása, majd késő délután a mindig népszerű gladiátor-show.

A Natale di Roma ünnepség csúcspontjára - a nagy felvonulásra - vasárnap 10:30-kor kerül sor, 1500 jelmezes résztvevő vonul Colosseumon keresztül a Circus Maximusba.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play