Koronavírus: Róma születésnapi bulija az internetre költözik

2020. április 21.

print MTI/Hetedhétország.hu

Koronavírus: Róma születésnapi bulija az internetre költözik

Az április 21-i születésnapot Róma városa az idén a hagyományos szenátorok, Vesta-szüzek és gladiátorok felvonulása helyett az idén interneten ünneplo meg.





Az Örök Város fénykorát felidéző Római Hagyományőrző Csoport (Gruppo Storico Romano) a járványhelyzetre tekintettel közösségi oldalán tartja meg a 2773 éves város születésnapi ünnepséget.

Ismert római színészek elevenítik fel az i.e. 753-ban, a legenda szerint az ikerpár Romulus és Remus alapította város ókori történetének epizódjait, anekdotáit, nevezetes szereplőit.

Az egyetlen szabadtéri esemény a Róma tiszteletére délben leadott ágyúlövés lesz a hét római domb egyikéről, a Gianicolóról.

A Gruppo Storico Romano húsz éve szervezi a születésnapi ünnepségeket. Minden év április 21-én Európa és a világ számos országából, köztük Magyarországról is, ókori hagyományőrző egyesületek tagjai vesznek részt a korabeli ruhák tökéletes másaiban tartott felvonuláson, amely a Circus Maximustól a Colosseumig halad a város történelmi városközpontján keresztül.

A római kulturális minisztérium a közösségi csatornáján látható videóval készült, amely a Pantheon "lyukas" kupolájáról és a látogatókat megvilágító fényről szól.

A Colosseum is rendkívüli virtuális látogatásra hívja látogatóit, bemutatva az amfiteátrum területén végzett legújabb ásatásokat.

Virginia Raggi római főpolgármester születésnapi köszöntőjében bizalmat kért a 2773 éves város lakosaitól a járványhelyzet utáni újrainduláshoz.

A legenda szerint Romulus és Remus nagybátyja, Amulius eltávolította nagyapjukat, Numitor királyt Alba Longa trónjáról. Elrendelte, hogy az újszülötteket dobják a Tiberisbe egy kosárban, mert veszélyt jelentettek az uralmára. A szolgák azonban a folyóparton hagyták őket, ahol megtalálta és megszoptatta az ikreket egy anyafarkas, aki ezért Róma egyik jelképének számít. Egy pásztor fogadta őket örökbe, és nagyapjukkal egyesítve erejüket legyőzték Amuliust, és így Numitor újra király lett. Romulus állítólag i. e. 753. április 21-én alapította meg ezután Rómát a későbbi Forum Romanum területén levő Palatinus és Capitolium dombokon, miután a város új helye miatt folytatott vitában megölte Remust.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play