Holdfogyatkozás: Misztikus fotókon Salgó vára

2022. május 16.

print MTI/Hetedhétország.hu

Holdfogyatkozás: Misztikus fotókon Salgó vára

Hétfő hajnalban Magyarországról is megfigyelhető részleges holdfogyatkozás volt.





A jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt.

A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színű lesz a földi légkörön szóródó fény hatása miatt.

Míg a teljes fogyatkozást Amerikából teljes fogyatkozást észleltek, Magyarországról csak a jelenség eleje, a részleges fogyatkozás volt megfigyelhető.

A holdnyugta időpontjában egy szabálytalan, torzított, 42 százalékos sarló volt látható, amely a fénytörés miatt még aszimmetrikus szárakkal is rendelkezik. Emellett, mivel a Hold másfél nap múlva lesz földközelben, átmérője a szokásosnál is nagyobb volt. 


Salgó vára

Salgótarján fölé magasodó, 625 méteren álló, helyreállított Salgó vára a meredek oldalnak köszönhetően még kevés számú védő esetén is századokon át szinte bevehetetlen volt.

A páratlan természeti környezetben álló erődítmény azon kevés váraink egyike, amelyek a XIV. századi főúri menedékvárak jellegzetességeit őrizték meg. A köztudatban egyébként általában rablóvárként szereplő Salgó a XVI. században egy ideig atyai örökségként Balassi Bálint tulajdonában is volt.

Petőfi Sándor romantikus elbeszélő költeményt írt Salgó váráról, útinaplójában pedig így emlékezett meg róla:

"Talán nem volt Magyarországban vár, mely oly közeli szomszédja lett volna a csillagoknak, mint Salgó."

A régészeti feltárások szerint a terület az Árpád-korban a Kacsics nemzetség különböző tagjainak birtokába került, ők építtették Baglyaskő, Zagyvafő, Salgó és Somoskő várait. Bár nem maradt fenn a várak alapításáról rendelkező királyi oklevél, s ezért építésük pontos idejét sem tudni, valószínű, hogy családi osztályegyezség alapján létesültek a tatárjárást követően, amely elpusztította a korabeli Tarjánt. A várak építését elsősorban az ősi és szerzeményi birtokok miatti fegyveres összetűzések, illetve más nemzetségek támadásai tehették szükségessé az 1270-1320 közötti időszakban.

(Fotók: Holdfogyatkozás a salgói vár felett Salgótarján közeléből fotózva 2022. május 16-án hajnalban. MTI/Komka Péter)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play