Újra régi fényében ragyog Nyugat-Magyarország leghíresebb kastélya

2022. május 11.

print MTI/Hetedhétország.hu

Újra régi fényében ragyog Nyugat-Magyarország leghíresebb kastélya

Széchenyi-kora óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésekre a kastély-együttesben.





Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként megvalósuló fejlesztés több mint 2 milliárd 844 millió forintból, részben uniós támogatással, részben hazai forrásból idén őszig valósul meg.

A kastély turisztikai célú fejlesztésének kiemelt célja, hogy gróf Széchenyi István örökségeként egy méltó nemzeti emlékhely jöhessen létre.

Széchenyi István valamikori kastélya hazánk egyik kiemelkedő, nemzettörténeti értelemben emblematikus értéke és Széchenyi-kora óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésekre a kastély-együttesben.

A nagycenki Széchenyi-kastély felújított lépcsőháza 2022. május 10-én. Befejeződött a kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza. MTI/Filep István

A rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg.

A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

Az Öreg-kastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást nyitnak meg a közeljövőben.

Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak meg és tűzvédelmi rendszert építettek ki.

A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket.

A földszinten egy gyerekfoglalkoztató kapott helyet, a déli traktusban irodákat, raktárakat, személyzeti helyiségeket, szerverközpontot és a biztonsági szolgálat helyiségét alakították ki.

A Virágház kiszolgáló egységeinek és vizesblokkjainak korszerűsítése mellett az eredeti, nagy üvegfelületekkel rendelkező tér megmaradt, amely rendezvények, kiállítások lebonyolítására alkalmas.

(Címlapfotó: A nagycenki Széchenyi-kastély 2022. május 10-én. (c) MTI/Filep István)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play