» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Mecsek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Abaligeti-barlang a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója.


ABALIGETI CSEPPKŐBARLANG

Az Abaligeti Cseppkőbarlang nagytermének feltárása Vass Béla nevéhez fűződik, aki 1954-ben kutatótársaival tárta fel a barlang legszebb, cseppkövekben rendkívül gazdag részét.

Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a barlang 466 méteres főága, valamint három nehezen járható mellékága. A barlang az emberi szem számára láthatatlanul, folyamatosan változik, erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.

A barlang kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai és a Niagara-vízesés.

A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák és hiedelmek, amelyeket a túravezető elmesél. Ilyen történet kapcsolódik például a magasban található Lebegő-kőhöz, amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta.

A barlang átlagosan 12°C fokos hőmérsékletű, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A barlang vezetéssel látogatható.

DENEVÉRMÚZEUM

Abaligeten a 2004-ben megnyílt Denevérmúzeum fejlesztése során korszerűsítették a barlang mellett található épületet és megújult, interaktívvá vált a 28 magyarországi denevérfaj világát bemutató kiállítás anyaga is: a denevérek életmódjával, a denevérek és az ember kapcsolatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az Abaligeti-barlang évente 50-70 ezer látogatót fogad, a mellette lévő Denevérmúzeumot pedig mintegy 20 ezer ember keresi fel évente.

ABALIGETI CSÓNAKÁZÓTÓ

Az Abaligeti Cseppkőbarlang szomszédságában található a csónakázó-, és horgász tó. A barlangból kifolyó patak vizének elgátolásával két mesterséges tavat alakítottak ki 1959-ben. A kisebb, közvetlenül a barlang bejáratánál lévő tóban csónakázni, vízi biciklizni lehet, a gépkocsi parkolóhoz vezető út túloldalán lévő nagyobb tó pedig a horgászok kedvelt helye.Tartomány:Baranya
Cím:Abaliget
GPS: 46° 8′ 27.5208″, 18° 7′ 0.2784″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward