Magyar festő kiállítása nyílt Párizsban: Egyik műve Emmanuel Macron falát díszíti

2022. május 18.

print MTI/Hetedhétország.hu

Magyar festő kiállítása nyílt Párizsban: Egyik műve Emmanuel Macron falát díszíti

Az ikonikus Écriture rose című festmény több mint 4 méter.





Születésének centenáriuma alkalmából, retrospektív kiállítással emlékezik meg a világhírű magyar festőművészről, Hantai Simonról a Louis Vuitton Alapítvány. Párizsban, az alapítvány székházában szerdától látható tárlat a festőművész 1957 és 2000 között készült munkáit mutatja be.

A több mint 130 művet felvonultató tárlat kiindulópontja Centre Pompidou gyűjteményéből Hantai Simon ikonikus

Écriture rose című, több mint 4 méteres festménye, amely képzőművészeti és eszmei értéke mellett szélesebb körben azzal vált ismertté, hogy Emmanuel Macron francia elnök irodájának falát díszíti.

A centenáriumi tárlaton emellett kiállítják az úgynevezett pliage (hajtogatás, gyűrés) technikával készült nagyméretű műveket felvonultató sorozatot is. A különböző sorozat darabjai: Mariale, Catamurons, Panses, Meun, Étude, Blancs, Tabula, Sérigraphies és Laissées nevet viselik. Láthatók lesznek a festő utolsó munkái is, amelyeket Major Kamill festőművésszel közösen alkottak.

Hantai művei mellett olyan világhírű alkotók munkáit is láthatja a közönség, akik meghatározóak voltak a magyar származású festő művészi fejlődésében. Így Jackson Pollock, Henri Matisse, valamint Michel Parmentier és Daniel Buren művei is szerepelnek a centenáriumi kiállításon, amely augusztus 28-ig látogatható Párizsban.

Hantai Simon Bián született sváb családban, a budapesti Képzőművészeti Főiskola növendékeként az itáliai freskófestészet, Csontváry és Bonnard művei, első párizsi éveiben pedig a klasszikus avantgárd, különösen a szürrealisták, Ernst, Miró és Matta képei hatottak festészetére. 1948 őszén telepedett le Párizsban, ma pedig már a 2. világháború utáni Franciaország legjelentősebb művészei között tartják számon.

(Címlapfotó: Simon Hantaï, 1974 (c) wikipedia/Daniel Hantaï)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play