Drámai jégkockahiány Spanyolországban - Veszélyben a sangria

2022. augusztus 8.

print Hetedhétország.hu

Drámai jégkockahiány Spanyolországban - Veszélyben a sangria

A legrosszabb még csak most jön.

 
A Spanyolországba utazóknak hamarosan nélkülözniük kell a sangriát az éttermekben és bárokban. A jégkockák ugyanis elengedhetetlenek Spanyolország talán legnépszerűbb nyári italához - és egyre kevesebb van belőlük az egész országban. A hőhullámok miatt megnövekedett kereslet, valamint a termelési, tárolási és szállítási árak emelkedése egyre súlyosabb jégkockahiányhoz vezetett.

"Az országban mindenütt hiány van jégkockából"

- írta az El Mundo című újság.

Aki jól ismeri a helyzetet, az Miguel Angel Vazquez Gavira vállalkozó, akit Spanyolországban "Rey del Cubito", azaz "a jégkocka királya" néven emlegetnek, mivel cége a hazai piac több mint 20 százalékát birtokolja, és más európai országokban is aktív.

Az "El Mundo" című lapnak adott interjújában azt mondja: "Minden nap kapok hívásokat vállalkozóktól, akik sírva könyörögnek nekem jégért". Ilyet még soha nem tapasztalt." És a legrosszabb még csak most jön.

"A következő hetek drámaiak lesznek"

- figyelmeztet az 56 éves férfi.

A madridi és barcelonai szupermarketekben, Mallorcán és Ibizán a jégkocka-fagyasztók szinte mindig üresek. A futárszolgálatok és az olyan nagy áruházláncok, mint a Mercadona, napok óta adagolják a jeget. Sok vállalat már csak törzsvásárlóknak szállít.

"Ha mindenkinek el kellene adnunk, a jég egy órán át tartana" - idézte Mateo Obradort, a JOP forgalmazó cég partnerét a Diario de Mallorca című újság.

Ipari források szerint a kereslet a nyáron napi négyről nyolcmillió kilóra emelkedett, mégis csak kétmilliót állítanak elő naponta. Télen a magas villamosenergia-árak miatt gyakorlatilag egyáltalán nem volt készletezés. Időközben az árak a hatszorosára emelkedtek. Az egyik ember bánata a másik ember öröme, mint oly gyakran: a válság nyertesei azok a bárok, amelyeknek saját jégkészítőgépük van.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play