Ki a jobb? - Idolok és riválisok a Bécsi Szépművészeti Múzeumban

2022. szeptember 2.

print Hetedhétország.hu

Ki a jobb? - Idolok és riválisok a Bécsi Szépművészeti Múzeumban

A választ a közönségtől várják.

A versengés áll a középpontjában a Bécsi Szépművészeti Múzeum őszi kiállításának. Az Idolok és riválisok című tárlat nemcsak azt mutatja meg, miként versenyeztek egymással az ókori, a reneszánsz vagy a barokk művészek, hanem újra szembeállít több, akkoriban egymással rivalizáló alkotást is. De melyik a jobb? A választ a közönségtől várják.

Napjainkban a versenyről elsősorban a sport, a gazdaság, az építészet vagy éppen a televíziós vetélkedők jutnak az emberek eszébe, noha a versengés már az ókor óta jelen van a művészetben is. Sőt, egyes műalkotások a versenyszellemnek köszönhetően születtek meg, majd váltak a művészettörténet ikonikus darabjaivá.

Erre a versenyre fókuszál a Bécsi Szépművészeti Múzeum 2022. szeptember 20-án nyíló új kiállítása, az Idolok és riválisok - Művészek versengése.

A múzeum legféltettebb kincseiből és hatvan nemzetközi gyűjteménytől kölcsönkapott alkotásból álló tárlat az ókortól az 1800-as évekig mutatja be a művészek versengését – Michelangelo, Tintoretto, Tiziano, Benvenuto Cellini, Peter Paul Rubens –, és újra szembeállítja az egymással rivalizáló műveket.

A kiállításon ugyanis több olyan alkotás is látható, amelyek a versengésnek köszönhetik létrejöttüket és már eleve azért alkották őket, hogy aztán összemérhessék mások művével. A korabeli művészek sokszor nemcsak kortársaikkal versenyeztek, de régóta halott hírességekkel is.

Euthymides például kora egyik legjobb athéni vázafestője volt, és minden elkészült darab elejét büszkén szignálta, míg a hátuljára gondosan ráírta, „amint az Euphronios soha nem [képes lett volna]”. Akkoriban ugyanis valószínűleg Euphronios számított Athén legjobb vázafestőjének.

Vagy ott van például Pheidiasz, Krészilasz és Polükleitosz, akik az Epheszoszi Artemisz-templomba készítettek szobrokat sebzett amazonokról és nem tudták eldönteni, kié lett a legjobb. Természetesen mindegyikük a saját alkotását tartotta a legkiválóbbnak.

A 2023. január 8-ig látható tárlat különlegessége, hogy számos festmény és szobor most először látható Ausztriában, és egy közönségszavazás is csatlakozik hozzá. A kiállítás honlapján bárki szavazhat, hogy az egy témára készült alkotások közül szerinte melyik a legjobb, illetve ki a jobb művész?

(Címlapfotó: Ki a jobb? Idolok és riválisok a bécsi KHM-ben © KHM-Museumsverband)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play