Egyre népszerűbbek Európa legújabb távolsági vonatútvonalai

2022. szeptember 23.

print Hetedhétország.hu

Egyre népszerűbbek Európa legújabb távolsági vonatútvonalai

A repülőgépek vonatra cserélése az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsük a szénlábnyomunkat.





Miközben a repülésmentes utazás egyre nagyobb lendületet vesz, az európai vonatozás reneszánszát éli.

Az utazás módjának megváltoztatása az egyik legjobb módja a szénlábnyom csökkentésének. Az Eurostar szerint a Londonból Párizsba tartó repülőút 14-szer több CO2-t bocsát ki, mint a vonattal való utazás.

Szerencsére az EU országai olyan vasutakba fektetnek be, amelyek minden eddiginél jobb - és gyorsabb - összeköttetést biztosítanak.

Ausztria: Bécsből Párizsba a Nightjettel

Az osztrák nemzeti vasúttársaság, az ÖBB 2016 óta úttörő szerepet játszik Európa alvóvonatos újjáélesztésében a Nightjettel. 2021 végén új útvonalat indított Bécs és Párizs között Salzburgon és Münchenen keresztül.

Az utazás 14 órát vesz igénybe, és hetente háromszor közlekedik mindkét irányban, az árak 30 euró körüli ülőhelytől 120 euróig terjednek, és a privát fülkét is lehet kérni.

A Nightjet 2023 nyarán új generációs vonatokat indít, amelyek kényelemben az első osztályú járatokkal vetekednek. Vezeték nélküli töltőállomások, ingyenes wifi, kerékpár- és havas sportfelszerelések tárolása, saját zuhanyzóval és WC-vel ellátott privát fülkék várhatók.

Németország: Berlinből Stockholmba a Snälltåget vonattal

A svéd Snälltåget vasúttársaság átirányította a Berlin és Malmö közötti vonatjáratát Hamburg és Dánia között, miközben meghosszabbította azt Stockholmig. A teljes út alig 17 órát vesz igénybe, a közvetlen járat árai 50 euró körül kezdődnek.

ÖBB Nightjet

ÖBB Nightjet (c) Österreich Werbung/ÖBB/Harald Eisenberger

Olaszország: Nagysebességű vonatokkal délre és északra

2021 végén az NTV Italo olasz nagysebességű vasúttársaság elindította a genovai járatot, amely az Olaszország északnyugati részén fekvő, korábban rosszul összekötött kikötővárost köti össze az ország déli részével.

Az út Genovából Nápolyba alig hét órát vesz igénybe, és körülbelül 80 euróba kerül oda-vissza.

Szintén 2021 végén a Frecciarossa - a Trenitalia olasz nemzeti vasúttársaság nagysebességű vonatokat üzemeltető ágazata - egy új, elegáns vonatot indított Milánó és Párizs között.

Az ezen az útvonalon közlekedő korábbi járatoknál gyorsabb és fényűzőbb vonat alig hét órát vesz igénybe. A jegyek már 29 €-tól indulnak - de ha a kényelmes karosszékben szeretne utazni, akkor az "executive" jegyet kell választania.

Hollandia: Amszterdamból Ausztriába és Zürichbe

A havas sportok szerelmeseinek egy új éjszakai vonat indul Amszterdam és Ausztria néhány legnagyobb síközpontja között.

A TUI "Ski Expressz" december 23. és március 31. között minden péntek este indul Amszterdamból. A holland fővárosból 17:30-kor induló járat Utrechtben áll meg, majd közvetlenül Ausztriába megy tovább.

Az osztrák vezetésű Nightjet éjszakai vonat úttörője 2021 végén indított útvonalat Amszterdam és Zürich között. A járat este fél kilenckor indul és reggel 8.05-kor érkezik.

Az alvási lehetőségek a kanapéktól (kb. 60 eurótól) a hálófülkékig (kb. 120 eurótól) terjednek.

Spanyolország: Barcelonából Madridba az Iryóval

A spanyol főváros és a legnépszerűbb turistaváros közötti utazás az Iryo új nagysebességű vasúti szolgáltatásával hamarosan gyorsabbá és olcsóbbá válik.

2022. november végétől naponta 16 menettérti vonat fog közlekedni Barcelona és Madrid között, amely mindössze 2,5 órát vesz igénybe és mindössze 18 euróba kerül.

Svédország: Stockholm és Hamburg között az SJ EuroNight járattal

A 2022 szeptemberében induló, Stockholm központjából Hamburg-Altonába közlekedő éjszakai vonat megújuló energiával működik. Naponta 17:30-kor indul és 6:30-kor érkezik, útközben Koppenhágán áthalad.

A legolcsóbb lehetőség egy hely a kocsiban (25 eurótól). Egy ágy egy közös fülkében 45 eurótól, míg egy privát fülke két személy számára mosdóval 165 eurótól indul. Az egy-három fő részére kialakított privát fülkék saját zuhanyzóval, WC-vel és reggelivel 205 €-tól kezdődnek. Állatbarát vasúti fülkék is rendelkezésre állnak.

A meglévő Eurostar és Deutsche Bahn járatokkal kombinálva a szolgáltatással kevesebb mint 24 óra alatt lehet Londonból Stockholmba utazni.

Svájc: Zürich-Róma a Nightjettel

A Nightjet 2020-ban bejelentette, hogy 2022 telén új éjszakai vonatot indít Zürich és Róma között. Hogy tervek szerint megvalósul-e, az még nem derült ki. Jelenleg az üzemeltető egyetlen római útvonala Bécs, Salzburg, Villach és München.

UK: London-Bordeaux az Eurostarral

Az Eurotunnel vezetői utaltak a London-Bordeaux útvonal terveire, amelyet a következő öt éven belül szeretnének elindítani. Remélik, hogy az új infrastruktúra arra ösztönzi majd a magánrepülőgépek használóit, hogy fenntarthatóbb módon látogassanak el a Côte d'Azurra.

(nyitókép: ÖBB Nightjet (c) Österreich Werbung/ÖBB/Harald Eisenberger)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play