Karintiában a "forraltbor-nyitás" a karácsonyi díszkivilágítás kezdetét is jelenti - idén nem így van

2022. november 16.

print Hetedhétország.hu

Karintiában a "forraltbor-nyitás" a karácsonyi díszkivilágítás kezdetét is jelenti - idén nem így van

A karintiai karácsonyi vásárok is spórolnak az energiaválság miatt.Az idén is korlátozás nélkül megrendezésre kerülő adventi és karácsonyi vásárokat is érintik a magas energiaköltségek. A nyitvatartási idő ezért rövidül, és a lámpákat korábban kapcsolják le - írja az ORF.

Klagenfurt

Miközben a klagenfurtiak "2019 óta az első korlátozás nélküli karácsonyi vásárra" várnak, a világításra rövidebb nyitvatartási idő vonatkozik. Villach néhány héttel lerövidíti a városháza előtti népszerű korcsolyapálya működési idejét is: a jelenlegi állás szerint a program 2023. február 22-én ér véget.

Klagenfurtban a hagyományos "forraltbor-nyitás" egyúttal a karácsonyi díszkivilágítás kezdetét is jelentette. Idén nem így van, mert az infláción kívül (megnyitón egy pohár forralt bor 4,80 euróba került) az energiatakarékosság is érezteti hatását. Az Alter Platz feletti hosszú fényfüzéreket csak az első adventi szombaton, november 26-án helyezik üzembe.

A fények naponta 16 órától 22 óráig lesznek bekapcsolva. Ez szintén eltér a korábbi évektől, amikor az utolsó bevásárlószombatokon 10.00 órakor gyúltak fel a fények. A Neuer Platzon található Christkindlmarkt világítását is csökkentik: a november 19-i nyitással kapcsolják be, és naponta 16.00 és 23.00 óra között égnek.

2023. január 1-jén Klagenfurtban ismét lekapcsolják az összes karácsonyi világítást.

Villach

Villach belvárosa november 18-tól adventi hangulatban fürdik, de költségcsökkentő intézkedésekkel is: a már energiatakarékos LED-lámpákból álló adventi világítás 24.00 óra helyett 23.00 óráig ég. A reggel 6.30 és 8.00 óra közötti világítás pedig elmarad. Ugyanez vonatkozik az egykori Parkhotel kertjében található "Téli csodaerdőre" is.

A többi karintiai adventi vásár

Egy héttel később további piacok indulnak Karintia-szerte. Például a Wörthersee-tó körül Veldenben (Engelstadtban adventi programmal a családok számára), a Pyramidenkogelen, ahonnan széles kilátás nyílik, a Maria Wörth-félszigeten vagy a "Csendes advent" alkalmával közvetlenül a tóparti sétányon Pörtschachban.

Advent van a hegyekben is, például a Katschbergen, ahol az adventi ösvény téli sétára invitál 1750 méteres magasságban, vagy a dél-karintiai Petzenen, ahol a karácsonyi vásár 1700 méteres magasságban, felvonóval megközelíthető.

(Címlapfotó: Klagenfurt, Alter Platz (c) Österreich Werbung/Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee/Helge Bauer)

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu