» Olaszország

» Olaszország » Calabria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Cosenza látnivalói.


Történelem

A vizigótok egykori királyának évszázadok óta keresett itáliai temetkezési a legenda szerint megőrizte az ókori Róma kincseit. Egyes vélemények szerint a vizigótok királyát a Cosenza közelében levő Busento folyó medrében temették el. 

Az ókori történetírók beszámolói szerint Alarik 410 augusztusában három napon át fosztogatta barbár csapataival Róma városát. A vizigótok kifosztották a templomokat és a római császárok sírjait is: a feljegyzések szerint több tucat lovaskocsinyi aranyat, ezüstöt és más kincseket raboltak el, köztük azt a héber hétágú gyertyatartót (menóra), amelyet még Titus császár vitt el Rómába a jeruzsálemi templom 70-ben történt kifosztásakor. Későbbi számítások szerint 25 tonna aranyról és ennél is több ezüstről lehetett szó.

A vizigótok támadása Róma és a Nyugat-római Birodalom hanyatlásához vezetett. Alarik az itáliai fővárosból déli irányba vezette csapatait, és Cosenza városánál hirtelen halállal, negyvenéves korában elhunyt. A legenda szerint a városhoz közeli Busento folyó medrében temették el lovaival és az általa Rómában szerzett kincsekkel: ehhez a folyó vizét elterelték, a sírhelyet pedig rabszolgák ásták, akiket ezután a helyszínen legyilkoltak, hogy ne árulják el Alarik nyughelyét. Temetése Attila hun királyét idézi, akit a hagyomány szerint 453-ban hasonlóképpen temettek el a Tisza medrében.

Alarik kincsekkel teli sírja után régóta kutatnak, mindeddig eredménytelenül. Cosenza egyik korábbi polgármestere 1747-ben költséges ásatásokat indított ezer emberrel. Amatőr régészek 2001-ben a Busento közelében két barlangot fedeztek fel vizigót oltárral.

Más történeti források szerint azonban a vizigótok által Rómában szerzett kincseket nem temették el Alarikkal. Az aranyat és ezüstöt Alarik sógora és utóda, Ataulf tartotta meg, és ezt adta nászajándékként feleségének, a Rómából elhurcolt Galla Placidia császárnőnek, aki túszból a vizigótok királynője lett. Galla Placidiát később a mozaikjairól híres Ravennában temették el.

Spiaggia dell'Arco Magno

A Tirrén-tengerre néző, Cosenzától nem messze, egy kis öbölben, fenséges sziklák és a látványos Policastro-öböl között található egy igazán lenyűgöző strand: a Spiaggia dell'Arco Magno, amelyet a tengertől elválasztó sziklaív miatt neveztek el így.

Nem könnyű megközelíteni: vagy a tengeren keresztül a közeli Marinella strandról, vagy egy rögös sziklás ösvényen, amelynek tetejéről igazán egyedülálló kilátásban lehet gyönyörködni.Tartomány:Calabria
Cím:Cosenza
GPS: 39° 18′ 35.97516″, 16° 15′ 0.69444″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward