Ezek a sztrájkok keserítik meg decemberben az utazók életét - a Ryanair is érintett

2022. december 7.

print Hetedhétország.hu

Ezek a sztrájkok keserítik meg decemberben az utazók életét - a Ryanair is érintett

December egy forgalmas hónap a világ repülőterein. Ha utazni fog decemberben, jó ha ezekről az Európa-szerte fennakadásokat okozó sztrájkokról tud.

Sokan hazatérnek karácsonyra, és a repülőterek megtelnek olyan utasokkal, akik alig várják, hogy újra találkozhassanak szeretteikkel. Vannak, akik úgy döntenek, hogy elutaznak, hogy máshol ünnepeljenek. Idén a decemberi és januári szezonban az európai utazásra is hatással lehet az, hogy a béremelésekkel és a hosszú munkarenddel kapcsolatos munkaügyi viták sorozata különböző országokban munkabeszüntetésekhez vezetett. Íme a legfontosabbak.

1. Portugália - TAP Air Portugal

A TAP Air Portugal 360 járat törlését jelentette be a légiutas-kísérők december 8-ra és 9-re tervezett kétnapos sztrájkja előtt. A szakszervezetek a kétnapos munkabeszüntetést azután hirdették meg, hogy a két fél közötti tárgyalások megrekedtek. "Ügyfeleink védelme és a bizonytalanság elkerülése érdekében úgy döntöttünk, hogy december 8-án és 9-én 360 járatot törlünk" - mondta Christine Ourmières-Widener, a TAP vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón.

A Simple Flying magazin szerint a sztrájkot a TAP légiutas-kísérő személyzetét képviselő egyik szakszervezet jelentette be, miután a két fél közötti tárgyalások megrekedtek. A szakszervezet vezetője szerint a legutóbbi ajánlat nem foglalkozott a létszámhiánnyal, a szünetekkel és az alacsony bérekkel. A légitársaság bércsökkentést és rugalmas munkaidő-beosztást javasolt, de a személyzet tagjai azt szeretnék, ha a legutóbbi ajánlat lenne a jövőbeli tárgyalások alapja.

2. Egyesült Királyság - Eurostar, Heathrow

Az Eurostar biztonsági személyzete decemberben négy napig sztrájkolni fog a karácsony előtti időszakban.

Az ágazati szakszervezet mintegy 100 tagja december 16-án, 18-án, 22-én és 23-án sztrájkolni fog, miután nagy többséggel a sztrájk mellett döntöttek - közölte a szakszervezet. Az országban rohamosan emelkedő inflációval összhangban lévő béremelést követelnek. Arra számítanak, hogy a sztrájk "súlyosan megzavarja" az Eurostar-járatokat a karácsony előtti időszakban.

Ez a négynapos sztrájk a brit vasútvonalakon zajló egyéb munkabeszüntetések mellett lesz. Az Euronews szerint további sztrájkokat jelentettek be a Network Rail és 14 másik vasúttársaságnál december 13-14-re, 16-17-re. Szintén fennakadások várhatóak 2023. január 3-4-én, valamint 6-7-én.

Sztrájkba lépnek több nagy-britanniai repülőtéren a karácsonyi és az újévi utazási időszakban a brit határőrizeti szolgálat (UK Border Force) alkalmazottai - jelentette be szakszervezetük (PCS). A szolgálat látja el az útlevélellenőrzési feladatokat is a határátlépő pontokon.

Mark Serwotka, a PCS főtitkára közölte:

a határrendészeti dolgozók a két legnagyobb londoni repülőtéren, Heathrow-n és Gatwicken, valamint Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein sztrájkolnak december 23-tól 26-ig, illetve 28-tól 31-ig, összesen nyolc napon.

Ugyanezeken a napokon a dél-angliai Newhaven rendkívül forgalmas kompkikötőjének határőrizeti alkalmazottai is sztrájkolnak.

A szakszervezet azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak, és ezt többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó emelni. A PCS szakszervezet 10 százalékos béremelést követel.

A szakszervezeti vezető a jövő évre is sztrájkokat helyezett kilátásba, ha a kormány nem hajlandó tárgyalni a bérkövetelés teljesítéséről.

A repülőtéri poggyászkezelők december 16-tól sztrájkolnak - számol be a BBC. A 72 órás sztrájk 10 nagy légitársaság járatait érinti, amelyeket a Heathrow 2-es, 3-as és 4-es termináljáról indítanak.

3. Franciaország - SNCF

A vasúti kalauzok és a jegyszedők sztrájkfelhívást nyújtottak be a karácsonyi és újévi hétvégére. A francia média szerint ezek a megmozdulások december 23., péntektől december 26., hétfő reggel 8 óráig; december 30., péntektől 2023. január 2., hétfő reggel 8 óráig tarthatnak.

Az SNCF közel 10 000 kalauza, akik közül közel 3000 dolgozik a TGV és az Intercity vonatokon, alapvető feladatot lát el a közlekedés és az utasok biztonsága szempontjából. Nélkülük nem indulhat el egy vonat.

Belgium - Ryanair

A Ryanair Belgiumban dolgozó alkalmazottai, a légiutas-kísérők, stewardessek és pilóták az ünnepi szezonban akcióval fenyegetőznek. Az ACV Puls és a CNE szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy ha az ír fapados légitársaság "továbbra is semmibe veszi a törvényeket anélkül, hogy bárki bármit is tenne", a munkabeszüntetés elkerülhetetlen lesz. A két keresztény szakszervezet ennek jegyében nyílt levelet írt Pierre-Yves Dermagne munkaügyi és Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszternek.

"Amióta Belgiumban megalakult, a Ryanair nem hagyta abba a törvények semmibe vételét" - mondta Hans Elsen, az ACV Puls titkára. Elsen szerint a fapados cég továbbra sem tartja be a belga munkaügyi jogszabályokat. A sztrájk pontos időpontját még nem erősítették meg.

Spanyolország - Ryanair, Vueling

Az ír fapados légitársaság, a Ryanair személyzetének tagjai hónapokkal ezelőtt kezdtek sztrájkba, amely a tervek szerint 2023 januárjáig tart.

A Vueling spanyol légitársaság jelenleg is aktív sztrájkot tart fenn, amely a hónap elején kezdődött, és a tervek szerint szintén 2023. január végéig tart. A légitársaság a munkabeszüntetés első napján, tavaly november 1-jén összesen 54 járatot volt kénytelen törölni, bár megerősítette, hogy aznap a minimális szolgáltatási arány elérte a 90 %-ot.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play