Egy 1908-as film úgy mutatja be Brüsszelt, ahogy még soha nem látta

2023. január 20.

print Hetedhétország.hu

Egy 1908-as film úgy mutatja be Brüsszelt, ahogy még soha nem látta

Ez volt a Belle Epoque, a híres brüsszeli szecesszió kora.

Egy holland youtuber restaurálta és színezte ki azt a több mint száz évvel ezelőtt, 1908-ban forgatott nyolcperces, egyedülálló felvételt, amely Brüsszel városát mutatja be, ahogyan az II. Leopold uralkodása alatt, egy évvel a halála előtt volt.

A film olyan ismerős látnivalókat tár elénk, mint a Place Rogier a régi Gare du Norddal, a Cinquantenaire park és árkádjai, a Királyi park, a Szent Michel és Gudule katedrális, a Terveuren erdő, ahová a ma is létező 44-es villamos vezet, és még sok más látnivaló.

A youtuber "Rick8888888888" csatornája a közkinccsé vált videoarchívumok terjesztésére specializálódott, a technológia segítségével feljavítva azokat. Az eredeti felvételek a Prelinger Archívum gyűjteményéből származnak, a mesterséges intelligencia segítségével pedig javították és színezték.

A felvételek egy régmúlt korszakba engednek bepillantást, egy olyan életmódba, amelyhez a ma élők nem tudnak viszonyítani, és amely drámaian különbözik attól a Brüsszeltől, amelyet ma ismerünk; ez volt a Belle Epoque, a híres brüsszeli szecesszió kora. A kamera a belga főváros lakóit a kor divatjaiban örökíti meg: férfiak elegáns öltönyben, cilinderben a fejükön és bottal a kezükben, a nők hosszú szoknyában és tollas kalapban.

A nyolcperces videó időutazásra visz minket, beindítja a képzeletünket, és arra ösztönöz, hogy rácsodálkozzunk mindarra, ami azóta megváltozott.

(Címlapfotó: Brüsszel 1917 (c) Fortepan/Vargha Zsuzsa)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play