Ezeket az úticélokat nyáron érdemes elkerülni

2023. július 4.

print Hetedhétország.hu

Ezeket az úticélokat nyáron érdemes elkerülni

Itt van az öt legnépszerűbb, túlzsúfolt turisztikai célpont Európában.





Az UNWTO (Turisztikai Világszervezet) adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában a nemzetközi turizmus visszatért a bezárás előtti szint 65%-ára, 700 millió utazóval, köztük 477 millióval Európában. Itt van az öt legnépszerűbb, túlzottan turisztikai célpont Európában.

Dubrovnik

Horvátország középkori csodája a legforgalmasabb város, 36 turista jut egy főre. Sajnos az Adria e gyöngyszeme, amely magas bástyáiról és jól megőrzött óvárosáról ismert, szenved a sikertől. Minden nyáron tömegével özönlenek oda a tengerjáró hajók utasai. 

Dubrovnik az UNESCO világörökség része, de szűk utcái mindig zsúfoltak. Az UNESCO 2017-ben kötelezte a várost, hogy szabjon meg egy létszámkorlátot, különben elveszíti a címét. Így most Dubrovnikban egyszerre csak 8000 embert engednek be, és 116 kamera figyeli a várost, hogy biztosítsa a szabályok betartását.

A Trónok harca című sorozat itt rendezte be egyik forgatási helyszínét, felélénkítve az érdeklődést e csodálatos helyszín iránt. A helyi hatóságok a zajszennyezés elleni küzdelem érdekében betiltották a kerekes bőröndöket a városközpontban. Kötelező szekrényt és fizetős hordárszolgálatot vezettek be. A meztelen felsőtest tilos. A hely szűkös; ha a belvárosban találunk szállodát, éjszakánként 200 euróval kell számolni egy háromcsillagosért.

Velence

Egy másik célpont, amelyet érdemes elkerülni, az olasz Velence. A város a turisták és a helyiek magas aránya miatt túlzsúfoltsággal küzd. A probléma kezelése érdekében a város olyan intézkedéseket vezetett be, mint a sétahajók kitiltása a lagúnából és a Szent Márk tér közelében lévő szuvenírboltok indításának megtiltása.

A nappali látogatók számára 2025-től belépődíjat is bevezetnek, amely jövedelmi szinttől függően 3 és 10 euró között változik. Ezt a díjat a látogatás előtt online kell majd befizetni egy weboldalon vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül. A rendszert 2024-ben néhány tavaszi nap alatt tesztelik majd.

Brugge

2019 januárjában az Európai Parlament jelentést tett közzé Brugge-ről, Észak Velencéjéről. A világjárvány miatti enyhe, 7%-os csökkenés ellenére a város 2022-ben még mindig 7,3 millió látogatót fogadott. Brugge már 1996-ban stratégiát vezetett be a turizmus irányítására, amely a történelmi központban található piac körüli "arany háromszögben" összpontosította a turizmust. A látogatók a főszezonban, májusban, júliusban, augusztusban és decemberben érkeznek.

Ez a stratégia azonban, hogy megvédje a többi városrészt a kellemetlenségektől, az ingatlanárak ugrásszerű növekedéséhez vezetett. Ennek eredményeképpen a történelmi központ egy belga témájú Disneylandre emlékeztető turisztikai gócponttá vált, számos szuvenírbolt, csokoládébolt és sörbolt található benne.

Rodosz

Rodosz, az UNESCO Világörökség része, a túlturizmus káros hatásaival szembesül. A város azonban a "Rhodes Co-Lab" projekt révén támogatja a fenntartható turizmust.

Bár a részletek egyelőre nem világosak, Rodosz elkötelezett amellett, hogy megvédje egyedülálló örökségét, miközben előmozdítja a felelős turizmust.

Reykjavik

2022 nyarán 653 000 látogatóval Izland még nem érte el a 2018-as rekordot (804 000), de a turizmus Covid-19 utáni növekedés gyorsan újraindult.

A szigetország a hosszabb tartózkodás, a lassabb utazás és a szétszórtabb szállások ösztönzésével ötvözi a turisztikai vonzerőt és a természetvédelmet. A 11 600 szállodai szoba fele a főváros régiójában található, 89%-os kihasználtság 2022 júliusában és augusztusában. A magánszállások egyre elterjedtebbé váltak, hogy el tudják látni a turisták beáramlását, akik nagy számban károsítják a természetet.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play