Ingyen látogatható a 850 éves a pisai ferde torony

2023. augusztus 9.

print MTI/Hetedhétország.hu

Ingyen látogatható a 850 éves a pisai ferde torony

Ingyenes látogatással és koncerttel ünneplik a pisai ferde torony 850. születésnapját.

Ingyenes látogatással és koncerttel ünneplik a pisai ferde torony 850. születésnapját, harangzúgással kezdődik az ünneplés szerda délben, ahol 1173. augusztus 9-én helyezték el a története során elferdült, majd 2001-ben kiegyenesített torony alapkövét.

A városi katedrális harangtornyaként épített torony harangjait kongatják meg. Este fél tíztől megvilágítják a műemléket, a torony szomszédságában álló dómot és keresztelőkápolnát, amelyek éjfélig ingyenesen látogathatók.

Ezzel egy időben a dóm előtti téren Ramin Bahrami iráni zongoraművész ad szintén ingyenes koncertet.

A világhírű ferde torony építése kétszáz évig tartott. Talajproblémák miatt 1178-ban megsüllyedt, majd építése többször szünetelt a Pisa és más itáliai városállamok közötti háborúk miatt. Utolsó emeletét 1372-ben fejezték be.

A folyamatosan ferdülő tornyot 1990-ben a látogatók elől lezárták, majd a Michele Jamiolkowski olasz mérnök vezette nemzetközi szakértői csapat vette kézbe az egyenesítését. A csaknem 56 méter magas tornyot acélsodronyokkal biztosították, és a talapzat alatt elhelyezett súlyokkal megállították a dőlést. A tornyot 44 centiméterrel tették egyenesebbé, majd 2001-ben nyitották meg újra. Michele Jamiolkowski idén júniusban hunyt el.

Roberto Cela, a pisai Dóm téren található műemlékek műszaki felelőse a Corriere della Sera napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a 22 évvel ezelőtti beavatkozásnak köszönhetően a torony további háromszáz évig biztonságban áll.

A 2022-es adatok szerint tavaly 3,5 millióan látogatták meg a pisai ferde tornyot.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play